Denník N

Skončili polonahé ženy v novinách? Áno, na tri dni

Strana 3 zo denníka The Sun, štvrtok 22.1.2015
Strana 3 zo denníka The Sun, štvrtok 22.1.2015

Britský denník The Sun po 44 rokoch skončil s odhalenými fotkami v novinách. Po troch dňoch ich vrátil späť.

Britský bulvárny denník The Sun posledných 44 rokov zverejňoval na tretej strane fotky polonahých žien. Tento týždeň prekvapil – v pondelok fotografia z novín zmizla.

To vyvolalo radosť medzi odporcami, ktorí posledné roky protestovali proti takémuto obsahu. Fotky sporo odetých žien v novinách považovali za nemoderné, sexistické a urážlivé.

„Toto môže byť naozaj historická správa, skvelý deň dokazujúci moc ľudí,“ povedala hovorkyňa kampane No More Page 3. „Môže to by veľký krok v boji proti sexizmu v médiách.“

Opatrné vyjadrenia

Rupert Murdoch, ktorý je majiteľom denníka The Sun, už vlani povedal, že polonahé ženy v novinách sú prežitok. No redakcia sa tento týždeň k stiahnutiu fotiek priamo nevyjadrovala: „Strana 3 je tam, kde vždy bola, medzi stranami 2 a 4,“ povedal hovorca redakcie.

V kždom prípade, ľudia aj novinári hovorili o malej revolúcii v britskej tlači. Zároveň však špekulovali, že opatrné vyjadrenia z redakcie prichádzajú aj preto, lebo ľudia v The Sun sú zvedaví, ako tento krok ovplyvní čítanosť novin.

Objavili sa úvahy aj o tom, že zrušenie pikantnej strany tri by mohlo pritiahnuť nových inzerentov, ktorí sa doposiaľ Sunu vyhýbali. Svoju inzerciu tam nemali napríklad firmy ako Apple či Disney.

Vo štvrtok 22-ročná Nicole

Redakcia The Sun po troch dňoch schladila nadšenie aktivistov a fotky polonahých žien vrátila späť na tretiu stranu. V noci zverejnila tweet, ktorý ukazoval stranu tri zo štvrtkových novín, a to aj s modelkou hore bez.

Fotografia je v novinách zverejnená s nadpisom „spresnenia a opravy“ a pod ňou je posmešný oznam: „V náväznosti na nedávne správy vo všetkých ostatných médiách by sme chceli objasniť, že toto je strana tri a toto je obrázok 22-ročnej Nicole z Bournemouthu. Chceli by sme sa ospravedlniť novinárom, ktorí strávili posledné dva dni písaním o nás.“

Hovorca The Sun označil všetky správy o skončení strany tri za špekulácie.

Sú aj v našom bulvári

Slovenské bulvárne denníky boli tiež známe tým, že zverejňovali na svojich stranách polonahé ženy. V Novom Čase takýto obsah už nenájdeme, v denníku Plus 1 deň má ešte stále svoje miesto. Obe redakcie sme poprosili o stanovisko, k téme sa však nevyjadrili.

V denníku Šport nemajú fotku polonahej modelky, ale stále v ňom vychádza strana plná pikantných inzerátov na audiotextové čísla v estetike 90-tych rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie