Denník N

Nohavica, náš vzor

Jaromír Nohavica. Foto N - Vladimír Šimíček
Jaromír Nohavica. Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je redaktorom Českého rozhlasu

O známom pesničkárovi Jaromírovi Nohavicovi sa v Česku práve veľa hovorí a píše. Nevydal nový album, nevypredal arénu ani nikomu nezachránil život, len napísal krátky popevok, v ktorom vyhlasuje, že o všetkom na svete rozhoduje prezident USA. Je to jednoduchá dvojakordová pieseň na úrovni detskej riekanky, a keby ju neskomponoval Nohavica, asi by po nej neštekol ani pes. Nohavica a jeho názory však stále priťahujú, najmä teraz, keď pláva proti prúdu spolu s dezinformačnou scénou. Asi sa opäť cíti ako disident.

Pre poriadok by stálo za to citovať predposledný verš Nohavicovej rýmovačky: „Tá raketa bola ukrajinská alebo ruská, počkajme, čo povie prezident USA“ – so zjavnou narážkou na raketu, ktorá spadla v Poľsku. Keď som ju počul prvýkrát, cítil som sa trápne za niekoho iného. Asi to poznáte, niekto vo vašej prítomnosti bľaboce nezmysly a vám je tak trápne, že prevrátite oči a snažíte sa dostať z dosahu.

Pritom som Nohavicu počúval bez rozpakov aj po tom, čo sa ukázalo, že bol informátorom Štátnej bezpečnosti, či dokonca v roku 2018, keď dostal medailu od Vladimira Putina. Len pre zaujímavosť, Nohavica

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie