Denník N

Nebinárna osoba: Veľmi ma vyčerpáva každému vysvetľovať svoju identitu, preto som vytvorilo Nebinárnu príručku

Victory Vargicovie. Foto - Kvet Nguyen
Victory Vargicovie. Foto – Kvet Nguyen

Victory Vargicovie má sedemnásť rokov, používa stredný rod a o svojej nebinárnej identite nehovorí verejne prvýkrát. Povedomie o rôznych rodových identitách sa snaží zvyšovať aj v škole a taktiež spoluorganizuje Pride Košice.

„Je veľmi ťažké vysvetliť alebo opísať, ako sa niekto cíti. Človek to o sebe jednoducho vie. Tak ako dokážeme určiť svoju orientáciu, či už je heterosexuálna, alebo iná, tak poznáme aj svoj rod,” odpovedá Victory na otázku, ako sa cíti nebinárny človek, ktorý nespadá do binárnych označení muž a žena.

Keďže na svojej ceste za sebaidentifikáciou nenašlo dostatočné zdroje v slovenčine, neskôr napísalo Nebinárnu príručku. V nej okrem iného bližšie vysvetľuje svoju voľbu stredného rodu, ktorý ešte zneutrálnilo niekoľkými úpravami. Napríklad pri skloňovaní zámena „ono“ uprednostňuje množné číslo.

V rozhovore s Victory sa taktiež dočítate:

  • ako reagovali mama a škola na ich coming-out,
  • ktoré dôvody stáli za vznikom Nebinárnej príručky,
  • prečo používa práve stredný rod,
  • ako by sa podľa nich mohla slovenčina ďalej vyvíjať,
  • či poznalo Juraja Vankuliča.


    Jeden zo spôsobov, ako hovoriť o nebinárnych ľuďoch (z Nebinárnej príručky):

    Zdroj – Nebinárna príručka

Kedy ste si uvedomili, že ste nebinárne?

Mám to zapísané tu na stene. Apríl 2020, teda v pätnástich rokoch. Vlastne to bolo počas covidu, keď sme všetci sedeli doma a nejakým spôsobom premýšľali aj nad sebou. Takisto som začalo reflektovať svoje pocity a skončilo sa to „aktualizáciou“ rodu.

Samozrejme, neprišlo to len tak. Už odmala som sa napríklad prezentovalo viac maskulínne, ale vtedy som ešte nepoznalo dostatočnú terminológiu na to, aby som dokázalo vysvetliť svoje pocity alebo priamo svoju identitu.

Veľa nebinárnych ľudí si najskôr prejde štádiom, keď si myslia, že sú transrodová žena, respektíve transrodový muž, no postupom času sa zaradia mimo binárneho spektra. Ale u mňa to bolo automatické, nikdy som sa nepovažovalo za transrodového muža. Aj preto mi trvalo dlhšie identifikovať sa.

Až keď som v rámci samoštúdia začalo rozumieť rôznym identitám, pochopilo som, že práve nebinárnosť vystihuje moje pocity.

Vedeli by ste bližšie opísať, ako sa cíti nebinárny človek?

Bez ohľadu na identitu je veľmi ťažké vysvetliť alebo opísať, ako sa niekto cíti. Človek to o sebe jednoducho vie. Tak ako dokážeme určiť svoju orientáciu, či už je heterosexuálna, alebo iná, tak poznáme aj svoj rod.

V slovenčine je však ten problém, 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie