Denník N

Beh ako prevencia proti rakovine? Efektívnejší liek zatiaľ nemáme, hovoria vedci z Izraela

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

beh alebo iná intenzívna aeróbna aktivita môžu znížiť riziko vzniku metastatických nádorov až o 72 percent. Inak povedané, beh môže výraznou mierou brániť rozvoju rakoviny v tele.

Vyplýva to z nového výskumu, na ktorom pracoval tím 41 vedcov z izraelskej univerzity v Tel Avive a ktorý sa tento mesiac dostal na titulnú stránku prestížneho vedeckého magazínu Cancer Research.

Výskum prebiehal na myšiach aj na ľuďoch, nové zistenia odborníci konfrontovali s rozsiahlou epidemiologickou štúdiou, ktorá 20 rokov monitorovala aktivitu a zdravie u troch tisícov ľudí.

Odborníci sledovali, čo sa s vnútornými orgánmi deje pri fyzickej aktivite a pri pravidelnom cvičení, pričom podľa vlastných slov „boli šokovaní, ako sa tkanivá [vnútorných orgánov] zmenili“.

Domnievajú sa, že ochrana proti nádorom je podmienená odčerpanými zásobami glukózy v tele, a o svojich zisteniach tvrdia, že žiadne doteraz objavené lieky či lekárske zákroky nepredstavujú takú efektívnu prevenciu proti rakovine ako fyzická aktivita.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Skupina vedcov z Izraela začala výskum na myšiach tak, že ich nechali každý deň behať niekoľko minút. Zvieratá monitorovali pred a po skončení fyzickej aktivity, pričom sa zamerali na ich vnútorné orgány.

Keď myši opakovali bežeckú aktivitu pravidelne, vedci začali pozorovať v tkanivách vnútorných orgánov viaceré zmeny.

Ukázalo sa napríklad, že aeróbna aktivita „výrazne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie