Denník N

Českého komunistu Ransdorfa zadržali vo Švajčiarsku s tromi Slovákmi, chceli vybrať 350 miliónov

Miloslav Ransdorf. Foto - TASR/ČTK
Miloslav Ransdorf. Foto – TASR/ČTK

Aktualizované – sobota 15:38. Trojica Slovákov a český europoslanec boli agresívni v banke po tom, ako im odmietli transakciu. Ransdorfa už prepustili.

Českého europoslanca a člena Komunistickej strany Čech a Moravy Miloslava Ransdorfa zadržali vo štvrtok švajčiarski policajti.

Týždenník Respekt napísal, že Ransdorf sa od štvrtka neozval nikomu zo svojich kolegov a v piatok neprišiel do kancelárie.

Polícia v Zürichu potvrdila, že ho zadržali spolu s tromi Slovákmi. Do švajčiarskej banky vošli 3. decembra a na základe súdnych dokumentov údajne chceli vybrať alebo previesť 350 miliónov eur. V banke bol vedený účet na meno, ktoré sa nachádzalo v súdnych dokumentoch, no dátum narodenia vlastníka nesedel s dátumom uvedeným v dokumentoch, a tak banka odmietla urobiť transakciu.

Vtedy sa muži údajne začali správať agresívne a zasiahla miestna polícia. Až potom začali policajti vyšetrovať pôvod peňazí. Respekt píše, že skupina sa mala pokúsiť vybrať peniaze na falošné doklady.

Ransdorf však po sobotňajšom prepustení uviedol, že žiadny účet v zurišskej banke nebol na jeho meno a že nešlo o žiadny výber peňazí. Viac chce podľa svojich slov vysvetliť, akonáhle dorazí domov. Čo presne sa stalo, tak zatiaľ zatiaľ nie je jasné.

Švajčiarska polícia v sobotu poobede prepustila dvoch Slovákov, ktorí budú vyhostení z krajiny. Jeden slovenský občan ostáva vo vyšetrovacej väzbe a v pondelok sa možno rozhodne či bude vznešené obvinenie, informoval hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano.

Stále zadržaný Slovák v Zürichu je bývalý starosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický. O tom, že ide do Zürichu povedal aj svojej susede v obci. Tú jeho zadržanie prekvapilo. Guzmický podľa nej často chodil aj do Ruska, kde mal priateľov, pretože tam študoval na vysokej vojenskej škole.

O pár domov ďalej býva jeho brat, ktorý  ho tiež nevidel už štyri dni. On mal informácie, že Guzmický išiel do Čiech. Dom, v ktorom Guzmický momentálne býva, nevyzerá ako dom milionára, ani podľa susedy tak nevystupoval. Mal vraj firmu a jazdil na aute so senickou ŠPZ. Suseda ho označuje za príjemného človeka.
Dom, v ktorom Guzmický býva. Foto  N - Tomáš Benedikovič
Dom, v ktorom Guzmický býva. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Informácie, ktoré máme oficiálne, nejdú nad rámec toho, čo bolo zverejnené. Švajčiarska polícia nám neposkytla viac,“ povedal Denníku N v sobotu ráno minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Máme informácie, že boli zadržaní políciou pri úkonoch v banke, ktoré nezodpovedali skutočnostiam, podali sme pomocnú ruku a ďalej je to v rukách švajčiarskych orgánov,“ uviedol zase minister vnútra Robert Kaliňák. O sume 350 miliónov povedal, že je veľká. Slovenská polícia podľa neho podozrenia, ktoré by sa týkali takéhoto obnosu, ani nerieši.

Boli agresívni

Ďalší dvaja Slováci sú Attila D. a Juraj H.

Juraj H.  a Guzmický figurujú podľa obchodného registra v jednej investičnej firme spolu so známym bratislavským právnikom Petrom Kubíkom, ktorý vlastní pohľadávku voči mestu Martin a figuroval aj vo viacerých konkurzných konaniach.

„Zaskočili ste ma. Keď som si dnes ráno na internete čítal o kauze českého komunistického poslanca Ransdorfa, tak veru by ma nenapadlo, že by som mohol poznať niektorého z protagonistov… Do dozornej rady IPN Invest som bol nominovaný v r. 2008 na návrh akcionára Ing. Freyera, ktorý medzičasom zomrel v súvislosti s tým, že som mu (a jeho spoločníkom) v danom čase poskytoval právne služby. Podnikateľský plán, v súvislosti s ktorým firma vtedy vznikla, sa podľa mojich vedomostí nezrealizoval. V tej firme sú dvaja členovia predstavenstva s priezviskom H. Netuším, ktorý z nich (a či vôbec ide o niektorého z nich) mal byť vo Švajčiarsku zadržaný. Rovnako neviem, či člen dozornej rady p. G. bol alebo nebol vo Švajčiarsku zadržaný, ani či osoba Peter G., ktorá je v tejto súvislosti spomínaná v médiách, je alebo nie je Peter Guzmický – člen DR IPN Invest. Pánov Juraja Hajdu a Ladislava Hajdu poznám a nemám vôbec žiadnu vedomosť o ničom, čo by ich, alebo jedného z nich, mohlo spájať s nejakou transakciou typu, aký sa spomína v médiách v súvislosti s včerajším zadržaním troch Slovákov vo Švajčiarsku,“ napísal Denníku N v sobotu ráno Kubík.

Guzmický bol starostom obce za HZDS štyri volebné obdobia. V roku 2008 starostu obvinili z podvodu s pozemkami za 20 miliónov korún (takmer 664-tisíc eur). Starosta údajne nechal nezákonne prepísať na obec pozemky, ktoré mali iných majiteľov a potom ich predal firme Metronom.

Ročný rozpočet Bratislavy

Suma 350 miliónov eur je napríklad ročný rozpočet Bratislavy. Na porovnanie – najbohatší slovenský politik, minister dopravy Ján Počiatek, priznal za jeden rok legálny príjem milión eur.

Ransdorf je ako europoslanec a podľa zákona proti praniu špinavých peňazí, ktorý platí na Slovensku, takzvanou „politicky exponovanou osobou“. Banka je vtedy povinná venovať mu zvýšený dohľad.

„Povinná osoba je povinná vykonať zvýšenú starostlivosť, ak podľa informácií, ktoré má k dispozícii, predstavuje niektorý z klientov, niektorý z druhov obchodu alebo niektorý konkrétny obchod vyššie riziko legalizácie alebo financovania terorizmu. Pri zvýšenej starostlivosti povinná osoba vykoná okrem základnej starostlivosti aj ďalšie opatrenia v závislosti od rizika legalizácie alebo financovania terorizmu,“ píše sa v zákone.

Respekt: Je to záhada

Český týždenník Respekt píše, že celá Ransdorfova návšteva vo Švajčiarsku je záhadná.

„Podľa najbližších spolupracovníkov bol totiž ešte v stredu v bruselskom parlamente, večer povedal, že sa ide vyspať, pretože na druhý deň ide do Českej republiky. Tu mal tiež na piatok ráno o deviatej naplánované stretnutie. Od štvrtkového večera sa ale nikomu nehlásil, jeho telefón síce zvonil, ale nebral ho a ani neodpovedal na sms. Neozval sa ani členom rodiny, ktorí sa ho snažili kontaktovať.“

„V tejto chvíli vieme potvrdiť zadržanie dvoch našich občanov v zürišskom kantóne. Bližšie informácie poskytnúť nemôžeme vzhľadom na ochranu osobných údajov,“ odpovedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Švajčiarsko požiadalo o súčinnosť aj naše orgány.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie