Denník N

Tarabovci chcú zvrátiť ochranu prírody. Navrhli, aby aj na chránených územiach bolo možné rúbať les, stavať cesty a stavby či ťažiť rašelinu

Tažba v doline Ipoltice v Nízkych Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký
Tažba v doline Ipoltice v Nízkych Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký

Návrh zákona o ochrane prírody od poslancov Tarabu a Kuffovcov by umožnil rúbať stromy, umiestňovať stavby, stavať cesty alebo zasypávať mokrade, a to aj v prísne chránených územiach. Novelu predložili na aktuálnu schôdzu parlamentu.

Aktualizované 30. novembra 10.30 h o stanovisko Filipa Kuffu.

Skupina poslancov okolo Tomáša Tarabu predložila na aktuálnu schôdzu parlamentu novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá by umožnila rúbať stromy, stavať cesty aj stavby alebo zasypávať mokrade, a to aj v prísne chránených územiach. Tento rok ide už o tretí legislatívny návrh poslancov Tarabu a Kuffovcov, ktorý smeruje proti ochrane prírody.

Podľa ministerstva životného prostredia je návrh v rozpore s európskou legislatívou.

Chcú pestovanie nepôvodných druhov

Poslanci chcú zmeniť v zákone o ochrane prírody dve kľúčové veci. Prvá sa týka príznačne nazvaného paragrafu Ochrana prirodzeného druhového zloženia ekosystémov.

Podľa súčasného zákona je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody, keď niekto plánuje výsadbu či pestovanie nepôvodných druhov rastlín. Kuffovci však chcú, aby sa to netýkalo množstva drevín, z ktorých sú viaceré veľmi problematické, napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Tomáš Taraba

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie