Denník N

V proeurópskosti vlády sa kopí vata

Predseda NR SR Boris Kollár a predseda vlády Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predseda NR SR Boris Kollár a predseda vlády Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre ministranu Borisa Kollára a politickú slepotu Igora Matoviča, ktorý sa stal od nej závislý, sú ohrozené peniaze z plánu obnovy.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Akosi to v poslednom čase s našimi európskymi povinnosťami, záväzkami i solidaritou ide dolu kopcom. Niežeby to predtým bolo ideálne – veď ešte nám zostáva v pamäti, ako vláda Roberta Fica počas utečeneckej krízy v roku 2015 ponúkala Taliansku a Grécku deky – lenže vtedy to bolo zoskupenie populistov a zlodejov.

Dnešná vláda sa najmä zásluhou svojho predsedu a ministrov zahraničných vecí prezentuje ako proeurópska, ale už aj v jej proeurópskosti sa kopí vata. Tu sú dva flagrantné príklady.

Európska únia v záujme európskej energetickej bezpečnosti zaplatila nemalú časť nákladov za plynovodné prepojenie Slovenska s Maďarskom a Slovenska s Poľskom. Takzvaný severo-južný koridor predstavuje diverzifikáciu trasy i zdroja, pretože otvoril možnosť dodávok skvapalneného plynu z prístavných terminálov.

Ako sme sa Európe odvďačili? Pred niekoľkými týždňami vláda a parlament narýchlo prijali legislatívu, podľa ktorej Slovensko môže znárodniť energie, ktoré už patria európskym zákazníkom. Áno, v núdzi. Lenže práve v núdzi poznáš priateľa.

A znárodňovanie energií nie je ani zďaleka priateľským postojom. Je to príprava na politiku v duchu člen členovi vlkom. A zároveň aj priznanie, že vysokej vlastníckej a regulačnej ingerencii štátu v energetickom sektore nezodpovedá úroveň našej energetickej bezpečnosti.

Dajme nateraz bokom právne dozvuky prípadného znárodnenia energií i sprievodné straty v reputácii krajiny. Len sa potichu zamyslime, ako by sa darilo slovenskej ekonomike, keby sa tú nemeckú, na ktorej sme prisatí ako na vemene, aj s našou pomocou podarilo energeticky vyhladovať…

Sme rodina len odtiaľ-potiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

Rozpočet a dlh

Sme rodina

Komentáre

Teraz najčítanejšie