Denník N

O rozpočte a dôvere vlády by malo byť spoločné hlasovanie

Foto - TASR
Foto – TASR

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Blíži sa dátum schvaľovania zákona roka, ktorým je štátny rozpočet na rok 2023. Pri schvaľovaní tohto zákona sa ukáže, či vláda má skutočnú väčšinu v parlamente. Či dokáže vládnuť a presadzovať zmeny. Akýkoľvek prijatý zákon bez finančného krytia sa veľmi ťažko – ak vôbec – dá uskutočniť. Prípravu štátneho rozpočtu mal pod palcom predseda OĽaNO Igor Matovič. Tak to aj vyzeralo.

Dnes vidno, že vládna koalícia sa dohaduje s fašistami na podpore tohto zákona. A v tejto chvíli je jedno, či sú alebo boli na kandidátke ĽSNS. Nepomáha ani prefarbenie na tvrdých kresťanov. Okrem nich predstavitelia vládnej koalície apelujú na Smer na čele s Ficom a na Smer 2.0 Hlas na čele s Pellegrinim, aby v mene spoločenského blaha podporili Matovičovu vládu s Hegerom. Máme to chápať tak, že vládna koalícia volá do vlády Smer s Ficom a Hlas s Pellegrinim?

Je až smiešne, keď sa protikorupčná vláda prosíka u tých, čo uniesli krajinu, aby jej pomohli vládnuť a schváliť zákon roka. Prečo by mala opozícia pomáhať Matovičovi? Nedáva to zmysel.

Je ideálna situácia, aby vláda spojila hlasovanie o rozpočte s vyslovením dôvery vláde.

V takom prípade by sa ukázalo, akú vládnu koalíciu tu v skutočnosti máme. Vládnu nám fašisti? Či Matovič s Hegerom vrátili do vlády aj tých, čo uniesli túto krajinu? Alebo vládna koalícia stroskotala a nevie vládnuť?

Teraz sa ukazuje, prečo je dôležité mať transparentnú väčšinu v parlamente a aké úskalia má menšinová vláda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie