Denník N

Vysádza pri cestách stromy a vysvetľuje, že v aleji sa vodičom šoféruje lepšie

Foto - TASR
Foto – TASR

Stromy popri cestách dala vysádzať už Mária Terézia v snahe zabezpečiť tieň pochodujúcim vojakom aj obživu ľuďom. Dnes stromy popri cestách plnia oveľa viac dôležitých funkcií, tvrdí manažér kvality ovzdušia Ladislav Bíro.

Ladislav Bíro (1985) je odborník na krajinné plánovanie a tvorbu krajiny, pracuje na na Banskobystrickom samosprávnom kraji ako manažér kvality ovzdušia. Jedným z jeho projektov je výsadba stromov popri cestách. V rozhovore vysvetľuje:

  • v čom všetkom pomôže vysadená alej vodičovi pri šoférovaní,
  • aké výhody prináša strom pri ceste z hľadiska krajinného a ekologického,
  • aké stromy sú najvhodnejšie do alejí pri cestách,
  • a aké dôležité je o stromy sa po výsadbe aj starať a polievať ich.

Čo je úlohou manažéra kvality ovzdušia na banskobystrickej župe?

To, čo vyplýva zo samotného názvu – zlepšovať kvalitu ovzdušia v kraji. Na to existuje množstvo riešení. Keďže samosprávny kraj je vlastníkom ciest druhej a tretej triedy, a cez regionálnu správu ciest aj ich správcom, jedným zo spôsobov je napríklad vysádzanie stromov popri cestách. Kedysi sme si mysleli, že to bude cesta najľahšieho odporu, ale nakoniec sa ukázala ako najťažšia.

Čo je na tom ťažké?

Komplikuje to povedomie ľudí vrátane médií o probléme – stromy popri cestách totiž dlhodobo vnímajú ako čosi spôsobujúce ľudské tragédie, čosi, čo k cestám nepatrí, lebo to zaviní úmrtia účastníkov nehody na ceste. Akoby im stromy skákali popred autá.

Preto sa snažíme komunikovať s občanmi v jednotlivých regiónoch a predstaviť im benefity tohto riešenia. Naším cieľom je vyvrátiť zaužívanú stigmu a vrátiť do nášho prostredia aleje.

Som laik, ale aj mne sa zdá logické, že ak autom nebodaj vyletím z cesty, nechcel by som naraziť do stromu. Skončiť v poli je asi lepšie ako vpáliť to do stromu, nie?

Fyzikálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie