Denník N

Vo funkcii riaditeľa koalície Matoviča strieda Kollár

Igor Matovič si v parlamente podáva ruku s Borisom Kollárom. Foto - TASR
Igor Matovič si v parlamente podáva ruku s Borisom Kollárom. Foto – TASR

Nový modus vivendi (predseda OĽaNO mieni, šéf Sme rodina mení) môže mať už o niekoľko týždňov svoje pokračovanie.

V novembri žili mnohí ľudia obavami, že zdravotníctvo speje ku kolapsu, a boli vystresovaní z predstavy, že už pred Vianocami nemocnice nebudú schopné zabezpečiť pacientom ani urgentnú zdravotnú starostlivosť. Aj keď napokon došlo k dohode, ktorá najhoršie obavy ako-tak rozptýlila, celková úľava z toho, kde republika je a kam smeruje, nenastala. Masovo rozšírený je pocit, že to, čo obyvatelia zažívali v novembri, bolo – hudobne povedané – iba ladenie nástrojov. Pravá koncertná sezóna sa v slovenskej politike začne v decembri.

Novembrové nekonečné rokovania premiéra, ministrov financií a zdravotníctva s Lekárskym odborovým združením priniesli dve zásadné zistenia. Igor Matovič je aj naďalej tým, čím bol – politikom, ktorý každý spor vyhrocuje do konfliktu, v ktorom druhá strana musí byť na hlavu porazená. Novinkou je, že ak doteraz v kľúčových a rozhodujúcich konfliktoch Matovič „slávne“ víťazil, teraz utrpel vážnu prehru.

Bol porazený preto, lebo Boris Kollár ho donútil ku kapitulácii. V záležitosti takého politického rangu sa to stalo prvý raz. Ako všetko, čo sa stalo raz, môže sa stať aj druhý či tretí raz, a potom znovu. Zdá sa, že éra, v ktorej bolo všetko tak, ako povedal Matovič, je na konci. Vo funkcii riaditeľa koalície ho strieda Boris Kollár.

Ako minister financií pripravoval konečnú nedohodu

Tak ako každý spor, aj vecnú kolíziu s LOZ chcel predseda OĽaNO vyhrať svojím klasickým spôsobom. V prípade doktora Petra Visolajského však narazil na protivníka, ktorý mal jeho štýl veľmi dobre prečítaný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie