Denník N

Vývoj bojov (278. deň): Bezohľadný generál získava pre Putina čas, aby Rusi mohli viesť vojnu aj budúci rok

Sergej Surovikin je od prvej polovice októbra najvyšším veliteľom ruských okupačných vojsk na Ukrajine. Foto - ruské MO
Sergej Surovikin je od prvej polovice októbra najvyšším veliteľom ruských okupačných vojsk na Ukrajine. Foto – ruské MO

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Veliteľ okupačných vojsk Surovikin, oslavovaný v Rusku pre svoju bezohľadnosť, je pod tlakom propagandistov. 
  • Viacerí západní analytici sa zhodujú, že Surovikin priniesol zmeny, vďaka ktorým môže ruská armáda predstavovať silnejšieho protivníka. 
  • Video – Ukrajinský vojak si pochvaľuje staré vozidlá BVP. Tridsať kusov tejto techniky najnovšie poslalo aj Slovensko. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 28. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Generál veľkých očakávaní. Zajtra to budú tri týždne od momentu, keď vedenie ruskej armády na zrežírovanej porade oznámilo ústup z Chersonu. Rozhodnutie vzal na seba nový veliteľ vojsk na Ukrajine, armádny generál Sergej Surovikin. Pred kamerami vystupoval ako ten, kto navrhuje stiahnutie za rieku Dnipro.

„Po komplexnom vyhodnotení súčasnej situácie sa navrhuje zaujať obranu pozdĺž ľavého brehu rieky,“ oznámil Surovikin.

Minister obrany Šojgu sa tváril, že si túto žiadosť o opustenie len nedávno anektovanej metropoly vypočul, zvážil a akceptoval. Ako oficiálny dôvod uviedol snahu šetriť životmi ruských vojakov, ktorí budú na ľavom brehu rieky v oveľa stabilnejšom postavení.

Tri týždne po tejto šou, ktorá obehla médiá i sociálne siete, sa v Rusku očakáva jej ďalšia časť: čo oslavovaný generál za odplatu prinesie? Čo miesto Chersonu ponúkne ruským nacionalistom, propagandistom i samotnému Kremľu?

„Očakávame vaše skvelé výsledky a modlíme sa za vás. Ja sa za vás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie