Denník N

Čo hovoria ambície Lucie Ďuriš Nicholsonovej o našej politickej scéne?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stranícke vzdelávanie sme odmietli, však to robili komunisti! Lenže problém nebol v tom, že to robili komunisti, ale v tom, že to nemohli robiť iní.

Autor je filozof a bývalý politik

So záujmom som si prečítal rozhovor s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Celkom som si ju obľúbil aj preto, že som postrehol jej trvalú túžbu po hlbšom poznaní, ale aj pre jej občas konflikt vyvolávajúce avantúry. Tentoraz v dobrom slova zmysle, lebo problémy, na ktoré upozorňovala, boli aj reálne a aj poukazovali na nespravodlivosti. Ale jej názory v spomenutom rozhovore ma aj pobavili, lebo sú vlastne predstavou veľkej časti našich politikov o tom, ako má fungovať politická scéna.

Ešte stále za oponou a v zákulisí sa pripravuje vznik novej politickej strany. Lucia, naša europoslankyňa, si takúto príležitosť nenechá ujsť. Čo jej vôbec nezazlievam, je v politike už dlho, a naraz ostala bez materského prístavu. Ale také, jemne povedané, insitnosti, akými dôvodila svoje odhodlanie v rozhovore pre Denník N, by slabšiu náturu priviedli k depresii, ja som sa len pobavil.

Lucia je odhodlaná zakladať, len netuší, čo za stranu by to malo byť. Veď predsa ide len o to, aby sa riešili problémy ľudí. To, že politika je práve o tom, že „problémy ľudí“ sa dajú riešiť na desiatku spôsobov a politik si má vybrať, ktorou cestou chce problémy riešiť, to je jej ešte vzdialené. Pravda, aj veľkej časti našich politikov.

Chaos na politickej scéne

Prevláda úplný chaos v politickej identifikácii strán a ich predstaviteľov: Andrej Kiska chcel stranu „bez ideologických nánosov“, dnešná predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová chce „stredovú stranu“; jej protikandidát na predsedu Kollár chcel zasa stranu „strednej triedy“.

Igor Matovič má stranu „obyčajných ľudí“ a jej neobyčajnosť je v tom, že jediný, kto vie určiť, čo je „obyčajnosť“, je sám Igor Matovič. Samozrejme, podľa toho, ako sa mu to hodí.

Boris Kollár je osobne síce jasne vyhranený a svojimi názormi zapadá medzi sesterské európske ultrapravicové strany, ktoré si sám vybral, ale jeho strana má tekutý profil,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Komentáre

Teraz najčítanejšie