Denník N

Sociológ Vašečka: Nie som pesimista, ale dáta hovoria nemilosrdnou rečou (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemecko je právny štát, preto precízne vyšetrujú aj druhého obžalovaného v kauze únosu vietnamského občana, hovorí sociológ Michal Vašečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kedysi ste mi povedali, že nemecká ambasáda sa veľmi urazila, keď Robert Fico nazval nemeckú armádu Wehrmachtom. Čo hovoria Nemci na to, ako nevyšetrujeme únos vietnamského občana?

Vtedy mi to niektorí vyčítali, že z priateľských rozhovorov sa nevynáša. Ja som to však počul od viacerých ľudí z Nemecka, pretože sa ich to naozaj dotklo. Pripomínať Nemcom ich históriu nie je úplne namieste práve preto, že oni jediní sa so svojou nacistickou minulosťou vyrovnali so cťou. Na rozdiel od Rakúska, Chorvátska, Maďarska a aj Slovenska. Teraz nemám iné správy ako z médií. Slovensko z toho netrčí najlepšie, ale zase nepreháňajme to. Nemci majú, bohužiaľ, veľké predsudky voči celej „Osteurope“ a Slovensko do toho obrazu stále transformujúcej sa a nie úplne civilizovanej časti Európy iba zapadá.

Ale neupokojujme sa tým. Sú krajiny, ktoré to v minulosti zvládli a potom si to znovu pokazili. Alebo sa pozrime na krajiny ako Estónsko – z mentálneho komunistického tábora sú vonku a sú tak aj vnímané. Čiže neutešujme sa. Slovensko má na to, aby začalo byť vnímané ako najvýchodnejšia časť západnej Európy. Takýmito krokmi si iba predlžujeme moment, keď by sa to teoreticky mohlo zlomiť.

Prečo si aj v Nemecku nepovedia, že nechajme to tak, urobíme s Vietnamom dobrý biznis, toto už nikoho nezaujíma?

Toto je ten právny štát, to, o čom sa tu 33 rokov rozprávame. Mnohí z politikov to aj používajú, že padni komu padni, ale myslím si, že do dôsledkov ani nevedia, čo hovoria. Právny štát je práve o tom, že sa veci vyšetrujú. Povedzme si aj príklad z USA, z čias, keď ešte „pussy grabber“ nebol na scéne a aj právny štát v Amerike fungoval trochu lepšie. K impeachmentu prišlo nie preto, že mal Bill Clinton sexuálny pomer so stážistkou, ale preto, že o tom klamal. Klamal pod prísahou a to sa bralo ako veľmi vážne porušenie pravidiel hry.

My takéto niečo nevnímame ako veľmi vážnu vec, tu si klame kdekto, o čom chce, a sem-tam sa povie, že to je daň za transformáciu. Alebo keď ľudia rozprávajú, že sme mladá demokracia. To strašne nemám rád. 33 rokov po revolúcii? Prvá republika trvala 20 rokov. Slovensko ešte nikdy nemalo také dlhé obdobie slobodného vývoja so všetkými problémami, ktoré tu sú. Už dosť. 33 rokov sú v kresťanskej tradícii Kristove roky, takže to by už vôbec nemalo zaznievať.

Veď to porovnajme. V roku 1945 bolo Nemecko rozbombardované a porazené. Pridajte 33 rokov, nachádzame sa v roku 1978. Nemecko už bolo opäť európskou veľmocou, vyspelou krajinou a hlavne vyspelým právnym štátom.

Z pohľadu zahraničia by sme teraz mohli vyzerať výborne – podporujeme Ukrajinu, minister Naď, minister Káčer, premiér Heger, všetko prozápadní ľudia, ktorí v zahraničnej politike nerobia chyby. Má mať ešte Západ obavu o demokraciu na Slovensku?

Obrátil by som to. Nie je to o tom, či Západ má mať obavu o demokraciu, ale my máme mať obavu o demokraciu. V žiadnej krajine nie je demokracia zabezpečená. Ronald Reagan hovoril, že každá krajina je presne jednu generáciu od konca demokracie. Inými slovami, každá demokracia sa musí znovu a znovu snažiť.

Konšpirátori povedia, že prinášam slobodomurárske symboly, ale keď si pozriete jednodolárovú bankovku, tak tam je pyramída, ktorá je hore nedostavaná, a je tam trojuholník. Niektorí hovoria, že je to symbol trojjediného Boha, ale je to zložitejšie. Je to symbol stavby demokracie, ktorá je nedokončená. Nemá vrchol a je to odkaz na to, že každá generácia musí znovu a znovu dostavovať stavbu. Ale ani ona ju nedostavia a musí prísť ďalšia.

Je to ako v matematike, ak si ešte spomínate na stredoškolské učivo – limita, blížite sa k tomu číslu, ale nikdy k nemu neprídete. Ak sa generácia prestane snažiť, celé to môže padnúť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie