Denník N

Riaditeľka národnej galérie Kusá: Chcem, aby boli ľudia hrdí, keď k nám prídu

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská národná galéria po prvýkrát ukáže vynovené priestory v Bratislave. Rozsiahla rekonštrukcia, za ktorou stoja architekti Martin Kusý a Pavol Paňák, galériu posunula do 21. storočia. Od plánov po jej realizáciu prešlo 21 rokov a stálo to 79 miliónov eur.

„Viem, že je to veľa peňazí, preto som hrdá na to, čo všetko sa nám za ne podarilo postaviť a urobiť,“ hovorí Alexandra Kusá, ktorá si praje, aby boli hrdí aj návštevníci. „Je to pre nich. A ja verím, že si to tu osvoja.“

V rozhovore hovorí o tom, prečo neverila, že sa rekonštrukcie dočká ako riaditeľka, akú zásluhu majú na obnove galérie ministri a ministerky kultúry a čo by už dnes urobila inak.

Nastal už moment, v ktorom ste si povedali, že je to hotové?

Nie, ešte to ku mne úplne neprišlo. Stále tomu nemôžem uveriť. Priznám sa, že som si nemyslela, že sa toho dočkám vo funkcii riaditeľky. Je to pre mňa zvláštna chvíľa. Mám rada svoju prácu, ale viem, že ju nemôžem robiť večne, a som pripravená aj na to, že skončím. Tak je to normálne. Ale teraz mám asi prvýkrát pocit, že by som si to chcela užiť, že by som to chcela skúsiť…

Myslíte normálne viesť galériu a robiť výstavy, nielen nechodiť po stavbe v ochrannej prilbe?

Áno. Ale všetko mi to dochádza iba postupne. Najprv som sa toho, že reálne dokončíme stavbu, bála. Potom ma bolelo brucho. Neustále. A teraz sa začínam už aj opatrne tešiť. Ale definitívne zo mňa opadnú obavy asi až vtedy, keď dostaneme kolaudačné rozhodnutie. Stále sa bojím, že sme rozbehli otvorenie, ľudia sa tešia a my nakoniec povieme: prepáčte, chýba nám papier z hygieny. Ani šaty na otvorenie som si zatiaľ nekúpila, aby som to nezakríkla.

Prečo ste si mysleli, že sa otvorenia nedočkáte vo funkcii? Preto, že vás odvolajú alebo že to nevydržíte?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Rozhovory

Slovenská národná galéria

Kultúra

Teraz najčítanejšie