Denník N

Ukrajinský hladomor – stalinistická genocída a kontext prebiehajúcej ruskej agresie

Fotograf Alexander Wienerberger je jeden z mála ľudí, ktorí zachytili na film hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 a 1933. Zdroj - garethjones.org
Fotograf Alexander Wienerberger je jeden z mála ľudí, ktorí zachytili na film hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 a 1933. Zdroj – garethjones.org

V žiadnom inom makroregióne stalinistickej ríše nezomrelo toľko ľudí, nikde to nebolo namierené priamo proti celému národu tak ako na Ukrajine.

Autor je veľvyslancom SR vo Veľkej Británii, bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa, ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile

V týchto dňoch si pripomíname hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 – 33, patriaci k najväčším zločinom proti ľudskosti v 20. storočí.

História nám ukazuje, že prebiehajúca ruská agresia voči Ukrajine a vraždenie ukrajinského národa (politického národa, lebo Rusi vraždia ľudí na Ukrajine bez rozdielu materinského jazyka, čiže tak Ukrajincov, ako aj ruskojazyčných ľudí) nepredstavuje ojedinelý prípad, ale je súčasťou dlhodobých imperiálnych snáh podrobiť si Ukrajincov aj za cenu opakovaných genocíd.

Mapa ukazuje, aké percento obyvateľstva zahynulo v jednotlivých ukrajinských regiónoch. Boli oblasti, kde v priebehu niekoľkých mesiacov zomrelo viac ako 25 percent obyvateľstva. Každý štvrtý človek. Aby sme pochopili rozsah katastrofy – je to, ako keby na Slovensku v priebehu tejto zimy zomrelo od hladu cca 1 milión ľudí.

Zdroj mapy: globalsecurity.org

Poznámka k mape: Západné regióny súčasnej Ukrajiny – Ľviv, Ternopiľ, Rivne, Luck a ďalšie – v tom čase patrili Poľsku, Zakarpatská oblasť Československu, preto sa ich hladomor netýkal (to vidno aj na mape). Na východe, na územiach, ktoré ležia mimo politických hraníc súčasnej Ukrajiny – napríklad Kubáňska oblasť patriaca Rusku – v tom čase žilo väčšinové ukrajinské etnikum, preto je znázornené na mape.

Cieľ: zlikvidovať kulakov, hlavne ukrajinských

Hladomor je najväčšia národná katastrofa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie