Denník N

Desiatka poslancov OĽaNO testuje svoju silu: kritizujú Matovičov rozpočet, interne debatovali o výmene predsedu

Kristián Čekovský. Foto - TASR
Kristián Čekovský. Foto – TASR

Občianskodemokratická platforma v OĽaNO by sa chcela emancipovať, debaty o odchode z klubu viedli už pred 17. novembrom. Nateraz zostávajú.

Pred začiatkom poslednej tohtoročnej riadnej schôdze parlamentu sa pripomenula skupina desiatich poslancov OĽaNO, ktorí už pred časom v rámci klubu vytvorili občianskodemokratickú platformu.

Opäť sa – aspoň verbálne – opatrne postavili predsedovi hnutia a ministrovi financií Igorovi Matovičovi. V októbri ho kritizovali za jeho výroky proti novinárom a nekonštruktívnu politiku vo vzťahu k SaS.

Teraz im prekáža Matovičov rozpočet. Diplomatickým slovníkom oznámili, že majú problém s tým, ako rozpočet doľahne na samosprávy, ktoré čelia nielen problémom pre inflačnú a energetickú krízu, ale aj výpadkom príjmov v dôsledku takzvaného rodinného balíčka, ktorý predseda OĽaNO presadil na jar.

Platforma vo svojom stanovisku oznámila, že budú „trvať na tom, aby výpadok kompenzovalo ministerstvo financií“. Žiadajú aj to, aby Matovič do rozpočtu doplnil výdavkové limity, ku ktorým sa vláda zaviazala, alebo aby Hegerov kabinet aspoň „našiel dohodu s Európskou komisiou, ktorá neohrozí čerpanie financií z plánu obnovy“.

Samotné vyhlásenie nepôsobí príliš tvrdo. Podstatnejšie je, čo je za ním. Desiatka poslancov OĽaNO si uvedomuje politickú silu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie