Denník N

Lekársky odborár Visolajský: Spoločnosti by prospelo, ak by sme nečítali Matovičove statusy

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Peter Visolajský je predseda Lekárskeho odborového združenia, ktorý viedol rokovania s vládou. Pacienti podľa neho nemôžu čakať, že od januára sa zmení správanie lekárov, zároveň priznáva, že do nemocníc sa nemusia vrátiť všetci lekári, ktorí podali výpovede. V rozhovore hovorí aj:

  • ako prebiehali rokovania,
  • či pomohlo, keď na ne prestal chodiť minister financií,
  • či pacient pocíti v januári nejakú zmenu v správaní zdravotníkov,
  • prečo počas vlád Smeru nepodávali výpovede.

Vnímate sa ako víťaz rokovaní s vládou?

Robili sme všetko, aby víťazom bol pacient, nech to znie akokoľvek. Náš záujem je pracovať v slovenskej nemocnici a čo najlepšie sa venovať pacientom, aby nás naša práca bavila. Za víťazstvo budem pokladať, ak sa zlepší naše zdravotníctvo a chod nemocníc.

Keď minister financií predstavoval stabilizačný príspevok, kolega Filip Obradovič napísal, že ste premeškali príležitosť vyhrať bez ujmy. Má podľa vás pravdu? Nevyhrotili ste situáciu až príliš?

Celkovo sme boli dohnaní do kúta. Keď sme podávali výpovede, bolo to s vedomím, že to dospeje do takejto situácie, keď budeme počúvať rôzne obvinenia a bude to nepríjemné. Ale inú možnosť sme nemali. Hovorili sme, že ak má niekto lepšie riešenie, urobíme ho, ale nemali sme inú možnosť ako výpovede. Už sme raz zažili, že výpovede dospeli do toho, že politici do posledného dňa tlačia a štvú voči nám verejnosť. S tým vedomím sme do toho išli.

Video: Visolajský: Ponuky na ministra som nebral vážne (autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Od vlády ste dostali ponuku, ktorá bola zhruba na úrovni českých platov. Viacerí ju hodnotili ako dobrú. Vy ste žiadali viac, čo sa vám nakoniec aj podarilo. Nešli ste príliš na hranu?

Problém dlhých rokovaní aj výslednej dohody je, že sme mali osem požiadaviek. Politici to klasicky tlačia do témy platov a ukazujú na tabuľkách výsledné sumy, aby verejnosť voči nám čo najviac poštvali. Našich osem požiadaviek nie je len o platoch a od začiatku hovoríme, že veci treba riešiť komplexne. Zdravotníctvo je v takom stave, že jednoduché riešenia sa minuli. Hovorili sme, že len platy problém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie