Denník N

Kiska: Trvám na tom, že sme boli mafiánsky štát, dnes to už vidí každý

Prezident Andrej Kiska vypovedal v kauze únosu vietnamského občana. Foto N - Monika Tódová
Prezident Andrej Kiska vypovedal v kauze únosu vietnamského občana. Foto N – Monika Tódová

Prezidenta Andreja Kisku v utorok prvýkrát vypočuli na inšpekcii ministerstva vnútra k prípadu únosu vietnamského občana.

„Miroslav Lajčák bol veľmi rozhorčený z toho, ako ministerstvo vnútra oklamalo Poľsko,“ povedal bývalý prezident Denníku N po výsluchu.

V prípade únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha vypovedal napokon Andrej Kiska v deň, keď generálna prokuratúra zrušila obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka v prípade Súmrak – kde je exprezident poškodeným.

Hovorí aj o tom, ako mu o únose rozprával ochrankár, o netradičnom sobotnom telefonáte Roberta Fica a aj o predčasných voľbách.

Dnes ste vypovedali v kauze únosu vietnamského občana. Aké máte vysvetlenie na to, že to bolo až teraz?

Nemám žiadne vysvetlenie. O tom, čo sa udialo aj v minulosti, som hovoril už dávnejšie. Slovensko v tejto kauze zlyhalo už dvakrát. Prvýkrát, keď sa aktívne zúčastnilo na únose občana z Európskej únie. To je otrasná správa. Druhá zlá správa je, že Slovensko doteraz nič nevyšetrilo. Keby nekonali nemecké orgány, tak som presvedčený, že by sa to aj u nás skončilo tak, ako sme zvyknutí, že skutok sa nestal.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka hovorí, že ani nie sú dôkazy, že vôbec tu ten človek bol alebo že bol na palube vládneho špeciálu. Ako si to si vysvetľujete?

Nevidím do hlavy generálneho prokurátora, neviem, aké má podklady, ja to v tých z Nemecka vidím. Nemci celý prípad objasnili a ukazujú, aká je pravda. Nerozumiem zmýšľaniu pána generálneho prokurátora a neviem, prečo má takýto názor.

Nedávno ste zverejnili informáciu, že ste sa o prípade dozvedeli od svojho ochrankára. Pamätáte si, kedy to bolo?

Podstatne skôr, ako to bolo zverejnené v médiách. Prišiel veľmi sklamaný a otraseným hlasom mi povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Robert Fico

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie