Denník N

Rané roky agenta KGB Putina: Autorov protestných grafitov pomohol dostať za mreže

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Politickí disidenti Julij Rybakov a Oleg Volkov v 70-tych rokoch napísali na múr bývalej väznice v Leningrade protestný nadpis. Ich vyšetrovanie vtedy viedla sovietska tajná služba KGB. Podľa najnovšieho zistenia ruského historika bol jedným z vyšetrovateľov aj prezident Vladimir Putin.

Sovietski umelci Julij Rybakov a Oleg Volkov sa 3. augusta 1976 rozhodli pre odvážny krok. Počas letnej noci prešli k múru bývalej väznice v Leningrade známej ako Petropavlovská pevnosť.

Pred múrom vytiahli farbu a maliarske valčeky a asi za pätnásť minút napísali slogan dlhý 42 metrov a vysoký viac ako meter: „Vy ukrižujete slobodu, ale ľudská duša nepozná žiadne okovy!“

Náradie rýchlo hodili do rieky a snažili sa pokojne odísť, aby nepôsobili nápadne.

„Nemôžeme odolať a vychádzame na Palácový most – ďaleko v rednúcej temnote bášt sa rozjasňuje obrovský 40-metrový nápis,“ spomínal na ten deň autor nápisu Rybakov.

Keď si ráno dobre viditeľný nápis všimla verejnosť, na miesto boli hneď vyslaní dôstojníci KGB, aby nápis premaľovali. „V to ráno vystúpila (rieka) Neva tak vysoko, že nebolo možné dostať sa k nápisu na suchu. Agenti sa museli priblížiť na gumených člnoch, prebrodiť sa do vody v gumákoch a niečo vymyslieť,“ spomína Rybakov.

Agenti sa snažili „grafity“ prekryť vekami od rakiev, ktoré zobrali z bývalej väznice. Nedokonalé maskovanie však na múr pritiahlo ešte väčšiu pozornosť.

Po autoroch nadpisu pátrali vyšetrovatelia KGB mesiac. Nové zistenia ruského historika, ktoré priniesla Meduza, ukazujú, že medzi nimi bol aj mladý 23-ročný poručík Vladimir Putin.

Dieťa z gulagu

Autor nápisu Julij Rybakov sa narodil v roku 1946 v trestaneckej kolónii. Jeho mama tu pri práci zdravotnej sestry nadviazala vzťah s politickým väzňom a po Julijovom narodení dovolili výnimočne jeho otcovi opustiť tábor. Na slobode však naďalej pokračoval v disidentskej činnosti.

Julij v dospelosti spolu s kamarátmi nahrával na magnetofónové pásky čítanie zo zakázaných kníh ako Súostrovie Gulag, ktoré vysielali rozhlasové stanice BBC a Deutsche Welle. Nahrávky potom prepisovali na písacom stroji.

Ešte pred slávnym nápisom na Petropavlovskej pevnosti niektorí jeho známi sprejovali v noci na iné budovy a zadné časti električiek heslá ako: „ZSSR je väzením národov“ alebo „Sloboda politickým väzňom“. Vodiči tak niekedy museli s protestnými heslami prejsť celé mesto, až kým nedošli na konečnú stanicu.

Umelci však netušili, že kvôli týmto sloganom sú už v meste zavedené vojenské hliadky. 13. septembra, teda viac ako mesiac po vytvorení ich nápisu, boli Rybakov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie