Denník N

300 slov z MS: Skeptici sa mýlili. Hráči Iránu napriek skóre 4:7 odchádzajú z MS ako víťazi

Iránski futbalisti spievajú hymnu pred zápasom proti USA. Foto – AP
Iránski futbalisti spievajú hymnu pred zápasom proti USA. Foto – AP

Rýchly prehľad diania, aby ste vedeli, o čom všetci rozprávajú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vychádza po každom dni MS vo futbale, môžete si ho dať posielať na e-mail a každý deň okolo poludnia vypočuť aj ako podcast.

Futbalové majstrovstvá sveta majú za sebou prvé vyraďovacie zápasy, ktoré síce oficiálne vyraďovacími neboli, no definitívne určili prvé osemifinálové dvojice aj mužstvá, ktoré na turnaji končia.

V prvom osemfinále sa stretne Holandsko s USA, druhú dvojicu tvoria Anglicko a Senegal.

K porazeným patrí najslabší hostiteľský tím v dejinách – Katar, končí aj Ekvádor, takisto nevýrazný Wales a s turnajom sa lúči aj Irán. Jeho hráči však napriek skóre 4:7 odchádzajú domov ako víťazi. Minimálne v očiach demokratického sveta.

O bezútešnej situácii v Iráne sa písalo veľa pred turnajom aj počas neho. Krajina sa zmieta v masívnych demonštráciách, desaťtisíce ľudí sa domáhajú zmeny diktátorského režimu i základných ľudských práv predovšetkým pre ženy.

Aj preto pred turnajom legitímne zaznievala otázka, či by mal vôbec Irán štartovať na svetovom šampionáte. Skeptici sa obávali, že nedemokratická vláda zneužije verejné fórum na vlastnú propagáciu; opačná strana – zdanlivo trochu naivne – zase dúfala, že hráči, naopak, upozornia na hlboké problémy.

Realita ukázala, že skeptici sa mýlili.

Hráči Iránu nenápadnými gestami zakaždým podporili demonštrantov a tichý protest ukázali aj v utorkovom „rozlúčkovom” zápase proti USA. Hymnu síce na rozdiel od prvého zápasu spievali (ak by to neurobili, hrozil im trest), po jej doznení však spoločne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie