Denník N

Iránski novinári sa pýtali Američanov na diskrimináciu a usporiadateľov zaujímala podprsenka. Duel USA a Iránu bol aj politický

Americký futbalista Christian Pulisic (uprostred) strieľa gól. Foto - TASR/AP
Americký futbalista Christian Pulisic (uprostred) strieľa gól. Foto – TASR/AP

Belgický novinár Samindra Kunti išiel v utorok na zápas medzi USA a Iránom. Pred štadiónom videl tri Iránky. Jedna z nich, podľa jeho slov ešte „dievča“, plakala. Organizátori im totiž skonfiškovali vlajku. Kunti ich odfotil.

„Bezpečnostná služba ma zadržiavala pätnásť minút, lebo som vraj spravil ‚zlú‘ fotku. Bol som prinútený ju vymazať,“ sťažoval sa na Twitteri.

Potom písal o fanúšičke menom Saba, ktorú ochrankári požiadali, aby im ukázala podprsenku. Chceli si byť istí, že na nej nemá žiadne „nesúhlasné odkazy“.

Vyzeralo to tak, že usporiadatelia robili všetko pre to, aby sa na zápase nemohlo protestovať proti iránskej vláde.

Ďalší novinár James Montague napísal, že videl, ako ochrankári vošli medzi fanúšikov, lebo si všimli papierový plagát s nápisom vyzerajúcim ako „Mahsa Amini“. Išlo o 22-ročnú Iránčanku, ktorú v septembri zatkla mravnostná polícia pre nesprávne nasadený hidžáb a po troch dňoch v kóme zomrela.

„Doslova skupina piatich chlapov ten plagát roztrhala na konci tribúny. Je úžasné, ako veľmi sa ľudia boja obyčajného plagátu,“ doplnil Montague.

Nešlo o nič nové: aj pred zápasom Iránu s Katarom pracovníci na štadióne brali Iránčanom vlajky, na ktorých bolo heslo „woman, life, freedom“ (žena, život, sloboda). Fanúšikovia z Iránu totiž využívajú turnaj aj na to, aby verejne podporili protesty, ktoré v krajine prebiehajú proti vládnemu režimu.

USA napokon zvíťazili 1:0 po presnom zásahu Christiana Pulisica. Irán mohol na konci zápasu vyrovnať, ale nepodarilo sa mu to. Remíza by stačila na postup, konečný výsledok však napokon do osemfinále posúva USA.

Turnaj v Katare má silné politické pozadie a v súčasnej geopolitickej situácii znamená súboj medzi týmito dvoma krajinami opäť veľmi veľa.

MS sa konajú totiž v období, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Nepokoje v Iráne

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie