Denník N

Chystali sa na boj, v hoteli mali zbrane. V Amerike odsúdili najväčšieho radikála z útoku na Kapitol

Stewarta Rhodesa, zakladateľa krajne pravicovej skupiny Oath Keepers, súd uznal vinným v súvislosti s útokom na Kapitol v januári 2020. Foto: TASR/AP
Stewarta Rhodesa, zakladateľa krajne pravicovej skupiny Oath Keepers, súd uznal vinným v súvislosti s útokom na Kapitol v januári 2020. Foto: TASR/AP

„Aký je plán?“ opýtal sa pár dní po vyhlásení Joea Bidena za víťaza amerických volieb vo whatsappovej skupine vytvorenej špeciálne na diskusie o udržaní Trumpa pri moci.

„Musíme začať čo najskôr,“ dodal a priložil svoj návrh na vtrhnutie do budovy amerického Kapitolu.

Volá sa Stewart Rhodes a je zakladateľom krajne pravicovej protivládnej skupiny Oath Keepers. V novembri 2020, keď bol Biden zvolený za prezidenta, Rhodes opakovane tvrdil, že ak by sa nezvrátili výsledky volieb, tak na udržanie Trumpa pri moci by bola potrebná „prekliata občianska vojna“.

Rhodes tvrdí, že nikoho k násilnostiam nenavádzal a on sám zostal vonku, do budovy Kapitolu nevstúpil. Porota však po trojdennom pojednávaní a takmer dvojmesačnom procese ukázala, že mu od ultrapravicových radikálov takéto vyvinenia nestačia. Rhodesa uznali vinným z „rozvratného sprisahania“ v súvislosti s násilnými nepokojmi a pochodom na Kapitol v januári 2021. Hrozí mu dvadsať rokov za mrežami.

Ako vojna proti americkej vláde

Oath Keepers je krajne pravicová protivládna milícia. Jej názvom odkazuje na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie