Denník N

Najpredávanejší album všetkých čias má 40 rokov. Ako Michael Jackson zmenil hudobný svet

Michael Jackson v roku 1993. Foto - Wikimedia/Commons
Michael Jackson v roku 1993. Foto – Wikimedia/Commons

S albumom Thriller prelomil rasové bariéry v šoubiznise a hudbu pretavil na audiovizuálne divadlo. Pop sa v jeho poňatí stal všeobjímajúcou monokultúrou, ktorá pohltí všetkých. Komerčne najúspešnejšia nahrávka v dejinách popu vyšla 30. novembra 1982.

„Musím o sebe niečo povedať. Nie som ako ostatní chlapci,“ hovorí Michael Jackson nesmelému dievčaťu, ktorému práve vyznal lásku. Práve sa im minul benzín uprostred odľahlej cesty kdesi v lesoch, zmráka sa. Keď spoza mrakov vykukne mesiac, Jackson sa skrúti v kŕčoch a zmení na vlkolaka.

Takto svoju premenu zahral v úvodnej scéne revolučného klipu Thriller. V reálnom živote sa vtedy len 24-ročný spevák práve menil na svetového kráľa popu. Pomyselnú korunu nesie aj po štyroch dekádach od vydania albumu Thriller.

Z tohto albumu sa v časoch jeho najväčšej popularity predávalo milión kusov týždenne, dodnes fanúšikovia kúpili viac než 70 miliónov kópií. Súboj o najpredávanejšiu nahrávku planéty navyše vôbec nie je tesný, na druhom mieste je hardrockový opus Back in Black od skupiny AC/DC s 50 miliónmi kópií. Vzhľadom na útlm predajov fyzických nosičov a diverzifikáciu popu je zrejmé, že túto korunu už Jacksonovi nikto nevezme.

Don’t Stop!

Fenomenálny úspech pritom vôbec nebol samozrejmý. V Amerike, rovnako ako po celom svete, na sklonku roku 1982 vrcholila hospodárska kríza, ceny ropy už niekoľko rokov nekontrolovane rástli v dôsledku revolúcie v Iráne.

Kým v niektorých regiónoch USA nezamestnanosť dosahovala 25 percent, inflácia vystúpila na najvyššie hodnoty od konca 2. svetovej vojny a veľké vydavateľstvá masovo prepúšťali zamestnancov, Michael Jackson vydal najnákladnejší projekt hudobného priemyslu. Žiadny iný umelec nedokázal zo svojho odtrhnutia sa od reality vyťažiť toľko ako on.

Jeho vtedajšie rozpoloženie sa dá opísať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie