Denník N

Vývoj bojov (279. deň): Vojna ako sci-fi – kým vojaci trpia v zákopoch, nepriateľ si ich pozerá na veľkých monitoroch

Ukrajinský raketomet Grad páli na ruské pozície pri Bachmute. Foto - TASR/AP
Ukrajinský raketomet Grad páli na ruské pozície pri Bachmute. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vojna pri Bachmute z bunkrov Ukrajincov – majú málo munície a kazia sa im aj západné zbrane.
  • Rusi sa snažia preraziť južne od Bachmutu.
  • Ako Rusi komentujú dodávku slovenských BVP na Ukrajinu.
  • Odborník hodnotí video zo zničenej rozvodnej stanice, komentuje škody a možnosti nápravy.
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Videá dňa – boje v Bachmute z pohľadu veliteľských štábov; zostrih z akcií ukrajinských Su-25; veľmi smutné video – škola pred a po; bombardér Tu-95MS; ako dnes vyzerá Sjevjerodoneck.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 29. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Vojna pri Bachmute z bunkrov Ukrajincov – majú málo munície a kazia sa im aj západné zbrane. Nasledujúce zábery ponúkajú znesiteľnejšiu tvár modernej vojny ako pohľady do riedkym bahnom zatopených zákopov, v ktorých živoria trpiaci vojaci. Teda znesiteľnejšiu pre vojakov, ktorí sú na nich. Naopak, hrozivú pre tých, na ktorých sa pozerajú na svojich veľkých monitoroch členovia ukrajinského štábu niekde pri Bachmute pri sledovaní prenosu z prieskumných dronov.

Moderná technika zásadne ovplyvnila možnosti velenia a jeho orientáciu na bojisku. Tam, kde kedysi museli byť pozorovatelia vystavení nepriateľskej paľbe alebo prieskumníci na nebezpečnej misii, dnes stačí dron sledujúci každý nepriateľov pohyb.

Pomocou rovnakého dronu dokáže armáda získať prehľad o situácii na bojisku, korigovať vlastnú paľbu a na záver vyhodnotiť jej výsledky. Medzitým, samozrejme, posielať vojakom presné informácie o hroziacom nebezpečenstve. Kto má týchto technických vymožeností viac a dokáže ich lepšie využívať, ten vyhrá.

Neveselá reportáž CNN je na rovnakú tému, ale prináša viac podrobností a aj varovanie.

Americký novinár sa dostal priamo do Bachmutu a v ňom priamo do bunkra s veliteľmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie