Denník N

Ivan Mikloš: Ak sa spoja tri veci, Ukrajina vyhrá a Putinov režim skolabuje

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Šancu na prevrat v Kremli nevidím. Putinov režim však môže padnúť tak rýchlo a neočakávane ako Sovietsky zväz, hovorí Ivan Mikloš.

Radil ukrajinskej vláde s reformami, teraz je v poradnom tíme pre obnovu Ukrajiny. S bývalým slovenským vicepremiérom Ivanom Miklošom sa rozprávame o tom:

  • o čo ide Rusom pri bombardovaní Ukrajiny a prečo im to nevyjde;
  • o čiernej labuti, ktorá môže položiť Putinov režim;
  • prečo väčšina Rusov zo svojho gauča schvaľuje vojnu proti Ukrajine;
  • o analógii ruského režimu s pádom Sovietskeho zväzu;
  • o odstrihnutí sa od ruského plynu;
  • ako sa musí skončiť vojna proti Ukrajine.

Rusi sa s prichádzajúcou zimou snažia zničiť čo najviac infraštruktúry ukrajinských miest. O čo im ide? 

Zjavne ide o reakciu na to, že prehrávajú na fronte, a súvisí to aj s veliteľom ruských síl Surovikinom, ktorý vie bojovať len takto, ako to ukázal aj v Sýrii. Ide im o terorizovanie obyvateľov. Naivne a nesprávne si myslia, že Ukrajincov zlomia, ak nebudú mať cez zimu teplo a elektrinu. Je to však absolútne nemožné. Skôr naopak, Ukrajinci sa len utvrdzujú v tom, že s Rusmi sa nedá a jediným riešením je Rusov vyhnať. Samozrejme, spôsobuje to humanitárnu katastrofu. Len v Kyjive v nejakom momente nemalo 70 percent ľudí elektrinu. Predstavte si, že bývate vo výškovej budove, ktorá má 20 poschodí, a horšie mobilní ľudia sa nedostanú z bytu. Sú bez kúrenia, vody a plynu. Je to teroristický čin, pretože je to zámerne cielené na to, aby civilné obyvateľstvo trpelo. Je to bezohľadnosť a výraz zúrivej bezmocnosti, že nie sú schopní víťaziť na fronte. Rusi sú izolovaní a celý svet sa presvedčil, že ruská armáda bola do značnej miery papierový tiger a panuje v nej obrovská demoralizácia.

Môže Západ zatlačiť na Rusko viac, aby s tým prestalo? 

Mal by viac pomáhať. Najmä vojensky, pretože Ukrajinci sú ochotní aj schopní bojovať. Majú vysokú morálku, majú ľudí, ktorí sú ešte ochotní bojovať. Veľmi rýchlo sa učia používať moderné zbrane, len ich nemajú dosť. Práve toto predlžuje vojnu. Keby mali viac modernej vojenskej techniky, boli by schopní postupovať ešte rýchlejšie a efektívnejšie. Jedným z faktorov teraz je, samozrejme, aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie