Denník N

Parlament schválil zvýšenie lekárskych platov v poslednom momente, Matovič bojoval proti

Premiér Heger so šéfom lekárskych odborov Visolajským. Foto - TASR
Premiér Heger so šéfom lekárskych odborov Visolajským. Foto – TASR

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odbormi. Parlament schválil vyššie platy lekárom. Minister financií hovoril, že ide o „komunistické“ rovnostárske odmeňovanie a o klaňanie sa vydieračom.

Hromadný odchod 2100 lekárov už nehrozí. Parlament v stredu, v posledný novembrový deň, splnil požiadavku Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a v skrátenom legislatívnom konaní schválil novelu zákona, ktorá garantuje rast platov lekárov. Odborári hovorili, že so stiahnutím výpovedí počkajú na moment, keď zmena prejde parlamentom.

Výpovedné lehoty sa končili už v stredu o polnoci a hrozilo, že už vo štvrtok ráno by lekári nenastúpili do služieb v nemocniciach a zdravotníctvo by muselo prejsť do krízového režimu vrátane rušenia neodkladných operácií.

Súhlas parlamentu so zvýšením platov lekárov bol takmer jednohlasný, zmenu zákona podporilo až 138 zo 139 prítomných poslancov. Zdržala sa len nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová, ktorá sa do parlamentu dostala cez kandidátku ĽSNS.

Hlasovaniu predchádzal chaos a odkladanie na posledný deň. Vláda sa s odborármi dohodla už v sobotu, ešte v utorok napoludnie pritom ani samotní koaliční poslanci nevedeli, akým spôsobom platy upravia.

V hre bola najmä rýchla cesta, že poslaneckým pozmeňujúcim návrhom doplnia iný zdravotnícky zákon, ktorý je práve v parlamente v druhom čítaní – a v tomto prípade by odôvodňovali obchádzanie legislatívneho procesu vážnou situáciou. Premiér Eduard Heger vysvetlil, že napokon si v koalícii vybrali čistejší postup – schválenie zákona na vláde a potom skrátené legislatívne konanie v parlamente. „Je to skrátené konanie, tak sa rokuje okamžite. Hovoril som s pani prezidentkou, že by ho podpísala, aby okamžite vstúpil do platnosti. Nevidím v tom problém,“ povedal Heger.

Konečná dohoda znie:

  • neatestovaným lekárom sa zvýši nástupný plat na 1816 eur (koeficient z tohtoročných 1,25- na 1,5-násobok priemernej mzdy + 0,015 za každý rok praxe, maximálne však za 30 rokov praxe);
  • atestovaným lekárom s 30-ročnou praxou sa plat zvýši na 3935 eur (koeficient z 2,3 na 2,5 + 0,025 za každý rok praxe, maximálne za 30 rokov praxe);
  • od 1. januára 2025 to bude ešte viac, koeficient sa zvýši o 0,03 za rok praxe u lekárov s atestáciou;
  • ide o základné mzdy bez príplatkov a nadčasov;
  • stabilizačný príspevok, ktorý lekári odmietli, dostanú ostatné zdravotnícke profesie vo výške 5-tisíc eur.

Najskôr poštári z Abidžanu, až potom lekári

V utorok bol v parlamente chaos.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie