Denník N

NAKA sa znovu pokúsi vyšetrovať únos Vietnamca. V Nemecku vypovedal kľúčový vyšetrovateľ

Štefan Hamran a Ľubomír Daňko. Foto N
Štefan Hamran a Ľubomír Daňko. Foto N

Vietnamský minister prišiel na Slovensko len v súvislosti s únosom, tvrdí nemecký vyšetrovateľ Andreas Voges.

Národná kriminálna agentúra začala v utorok trestné stíhanie vo veci podozrenia z korupcie v kauze únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha slovenským vládnym špeciálom. Na výbore pre obranu a bezpečnosť o tom poslancov informovali policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Prípad dozoruje úrad špeciálnej prokuratúry.

NAKA začala vyšetrovanie na základe vlastných informácií a vlastnej iniciatívy. „Vnímam to veľmi citlivo, v podstate ako medzinárodnú blamáž,“ povedal Hamran. Súčasné policajné vedenie podľa neho potrebuje vedieť, či sa na únose podieľali aj nejakí policajti. Ide konkrétne o príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície.

Hamran nepovedal, či sa vyšetrovanie týka aj bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý na únos požičal vládny špeciál.

„Oni už sú naozaj veľmi zúfalí, toto pôsobí komicky, pán Hamran produkoval vždy samé blbosti a toto patrí medzi najväčšie z nich,“ komentoval začatie stíhania vo veci Robert Kaliňák na súde v Banskej Bystrici, kde zastupuje obžalovaných v kauze Mýtnik. Všetky dôkazy podľa neho „absolútne vyvracajú“, že za únos zobral úplatok. „Sú to stanoviská advokátky, politická objednávka, ktorá nemá ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie