Denník N

Ako spoločnosť dlhujeme LGBTI+ ľuďom pomoc, hovorí trojica žien. Iniciatíve Ide nám o život sa venujú aj po nociach

Lucia Pašková, Nora Barcziová a Eva Habánková. Foto - archív respondentiek
Lucia Pašková, Nora Barcziová a Eva Habánková. Foto – archív respondentiek

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tri ženy, ktoré sa podieľajú na iniciatíve Ide nám o život – Evu Habánkovú, Eleonóru Barcziovú a Luciu Paškovú – spája niekoľko faktov: žiadna z nich sa neidentifikuje ako LGBTI+ osoba, každá má založenú či už viac, alebo menej „tradičnú” rodinu a všetky sa pri otázke, aká je ich náplň práce v rámci iniciatívy, rozosmejú.

„Asi všetci robíme všetko podľa svojich možností a schopností,“ zhrnie Nora Barcziová, ktorá freelancuje pre kreatívne štúdio Milk ako HR konzultantka a manažérka. S Romanom Samotným sa pozná približne rok a pol, spoluprácu si vyskúšali už na inom projekte.

„Útok na Zámockej sa stal v stredu. V piatok sme sa s Luciou na raňajkách zhodli, že je dôležité reagovať, len sme nevedeli ako.” Na pondelok ráno si preto naplánovali stretnutie so Zlaticou Maarovou zo Združenia rodín a priateľov LGBTI+ ľudí a s Mariánom Čurillom zo združenia Dúhové rodiny. „Do toho mi v sobotu zavolal Roman, že potrebuje pomoc. Tak sme sa spojili a prizvali ďalších. To bol v podstate začiatok iniciatívy,“ približuje Nora Barcziová.

Nora Barcziová. Foto – Jana Martish

„Myšlienka vytvoriť ju tam vtedy ešte nebola. Jednoducho sme sa chceli stretnúť a zistiť, čo vieme urobiť,“ dodáva Lucia Pašková, ktorá vedie Curaprox na Slovensku, no zároveň je aktívna aj v iniciatívach Kto pomôže Slovensku a Kto pomôže Ukrajine. „Ani ja neviem, čo presne mám v iniciatíve na starosti. Ja som podľa mňa poháňačka,“ predstaví sa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie