Denník N

Päťdesiatnička o hľadaní partnera na online zoznamke: Niektorí chceli len sex, z iných sa vykľuli manipulátori

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Päťdesiatnička Anna žije v menšom mesta na západe Slovenska. Aktívnej brunete s prenikavými očami by ste možno na prvý pohľad hádali aj o desať rokov menej.

Počas prvej vlny pandémie prišla Anna o partnera, s ktorým plánovala zostarnúť. „Náš vzťah, ktorý prerušila smrť, bol veľmi harmonický. Je to paradox, ale keby to tak nebolo, možno by mi partnerstvo nechýbalo až v takej miere,“ začína svoje rozprávanie o tom, aká ťažká bola pre ňu samota.

„Kdesi som čítala, že ľudia, ktorí mali pekný vzťah, sa so stratou partnera vyrovnávajú ľahšie než tí, ktorí mali vzťahové veci nedoriešené. Asi na tom bude kus pravdy – s peknými spomienkami sa akosi hladšie zmieruje s osudom,“ vraví Anna.

Približne rok a pol po partnerovej smrti si povedala, že je čas zistiť, či je schopná nájsť muža, s ktorým by – ako sama hovorí – dokázala nadviazať nejakú formu vzťahu a žiť hodnotne aj v tejto oblasti.

Nečakala však, že na začiatku bude musieť hlavne bojovať s predsudkami, že ženy po päťdesiatke by randiť nemali.

Náš vek má aj výhody

Prvý predsudok bol jej vlastný – aj ona sama si v minulosti myslela, že začínať nový vzťah po päťdesiatke sa už „nepatrí“. „Moja mama ovdovela približne v rovnakom veku, v akom som zostala bez partnera ja. Pokiaľ viem, ani len neuvažovala nad tým, že by ešte chcela niekoho stretnúť, a mne, vtedy asi tridsaťročnej, to pripadalo normálne,“ spomína Anna.

Dnes má už iný názor.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie