Denník N

300 slov z MS: Báli sa aj toho, že o postupe rozhodne žreb. Poliakov definitívne vykúpil Saudskoarab

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rýchly prehľad diania, aby ste vedeli, o čom všetci rozprávajú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vychádza po každom dni MS vo futbale, môžete si ho dať posielať na e-mail a každý deň okolo poludnia vypočuť aj ako podcast.

Mal to byť zápas hlavne medzi Lionelom Messim a Robertom Lewandowským, dvomi lídrami a kapitánmi svojich tímov. Aj keď Argentína v závere vyhrávala 2:0 a zabezpečila si víťazstvo v skupine, Poliakov dopredu vôbec nepúšťala. Lewandowski ani vtedy – ako počas celého zápasu – nemal od spoluhráčov potrebný servis.

V záverečných minútach preto nastala kuriózna situácia. Messi mal loptu na polovici ihriska a snažil sa obísť Lewandowského, ktorý ho však nechcel pustiť za žiadnu cenu. Preto ho začal ťahať a rozhodca napokon odpískal faul. Lewandowski sa išiel Messimu ospravedlniť a podal mu ruku, ale Messi sa tváril, že ho nevidí.

Poliaci prehrávali 0:2, ale v tej chvíli boli celkom spokojní, no zároveň aj neistí. Snažili sa takéto skóre udržať, bolo to však veľké riziko. Museli sa spoliehať, že Mexiko, ich súper v boji o druhé postupové miesto, neskóruje tretíkrát do siete Saudskej Arábie. Potom by postúpilo Mexiko.

Ak by však Mexiko vyhralo „len“ 2:0, malo by rovnaké skóre ako Poľsko. O postupe by nerozhodol vzájomný zápas (aj tak sa skončil remízou), ale štatistika fair-play. Poliaci si teda museli dávať pozor, aby nedostali ďalšie tri žltý karty. Ak by ich dostali viac ako Mexičania počas celého turnaja, nepostúpili by.

Ak by mali rovnaký počet kariet, došlo by k veľmi kurióznej situácii – o postupujúcom by rozhodol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie