Denník N

Ukrajina má dva problémy – cesty a Rusov. Reportáž z obce, kde sa už nedá žiť

Vnútri obce Posad-Pokrovske. Foto - Jan Wirnitzer/Deník N
Vnútri obce Posad-Pokrovske. Foto – Jan Wirnitzer/Deník N

Vladimir má oči, z ktorých sa nedá vyčítať vôbec nič, žiadny náznak emócie. Je ťažké povedať, či je to pohľad prázdny alebo merajúci, kde v blízkosti tejto obce prišiel o ktorého spolubojovníka. Časti jeho brigády zostali po nedávnych bojoch na 30 percentách stavov. Bývalý vodič kamióna má výrazné fúzy, vďaka ktorým ho prezývajú Brada, a nosí šatku s lebkami.

Posad-Pokrovske, obec na polceste medzi Mykolajivom a Chersonom, so spolubojovníkmi z 28. brigády držali päť mesiacov.

„Mali sme tu pozície, presne preto je to také rozbité,“ ukazuje na okolitú spúšť. „V Soldackom už boli Rusi, tri kilometre poľa medzi obcami boli šedou zónou,“ opisuje územie, ktoré neovládal nikto.

Obec, ktorú už Putin vyčistil

Ukrajinskí vojaci sú tu našimi sprievodcami, o to je celá naša cesta na bývalý front jednoduchšia a bezpečnejšia. Do Posadu-Pokrovského sme sa po dohovore s nimi dostali 17. novembra, v deň českého a slovenského štátneho sviatku. Presne v tejto chvíli, keď sme tu, môjmu kolegovi v 1400 kilometrov vzdialenej Prahe proruský demonštrant vysvetľuje, že sa teší, „keď to tu Putin vyčistí“.

Posad-Pokrovske už vyčistil, v obci nestojí hádam jediný celý dom. Ruská armáda územie obsadila na konci februára, keď jej jednotky od východu obišli Cherson a vyrazili k Mykolajivu. Ukrajinský protiútok Rusov zatlačil o kus späť, ale tu sa front zastavil.

Z obce odišli obyvatelia, ukrajinskí vojaci si zo zástavby uprostred rovín a plání urobili oporný bod. „Bolo tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie