Denník N

Riaditeľka Vagusu Kárová: Obávame sa, koľko ľudí sa v dôsledku energetickej krízy ocitne na ulici

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Občianske združenie Vagus vo štvrtok 1. decembra organizuje podujatie Noc vonku. V areáli Novej Cvernovky si ľudia môžu vyskúšať, aké je spať vonku v zime a na druhý deň ísť do práce. Súčasťou podujatia je aj diskusia o chudobe. Riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová v rozhovore hovorí:

  • aké je celý deň pracovať po noci strávenej vonku;
  • ako pandémia ukázala, že štát nemyslí na ľudí bez domova;
  • prečo má Česko oveľa nižší pomer ľudí bez domova ako Slovensko;
  • o predelených lavičkách v Bratislave;
  • o najčastejších predsudkoch a mýtoch o ľuďoch bez domova.

Vo štvrtok sa uskutočňuje akcia Noc vonku. O čo tam ide a prečo ju organizujete?

Je to už deviaty ročník Noci vonku. Jedným z cieľov je upozorniť na tému ľudí bez domova a straty bývania, na to, že títo ľudia žijú medzi nami. A druhým cieľom je búrať nepravdivé mýty o ľuďoch bez domova – že sú leniví, že sa im nechce pracovať.

Akciu zámerne organizujeme v zime a vo štvrtok, aby ľudia, ktorí sa zúčastnia, na druhý deň išli do práce a zistili, aké to je po noci strávenej vonku. V zime sa človek veľmi nevyspí a byť potom celý deň v práci vôbec nie je také jednoduché.

Ja som noc vonku absolvovala už niekoľkokrát a nasledujúci deň je dosť náročný, kým sa človek vôbec ráno pozviecha a dá sa dokopy. A my máme na tejto akcii navyše vždy komfort, ktorý ľudia bez domova nemajú. Účastníkov ráno čaká teplá káva, čaj a raňajky a majú kam ísť na toaletu. Ľudia bez domova idú hneď po zobudení do práce, kde musia stráviť osem hodín a byť výkonní. Po nej opäť musia riešiť to isté, hľadať si miesto, kde budú spať, alebo idú späť do nocľahárne, kde sú síce v teple, ale je veľmi náročné kvalitne sa vyspať medzi 200 ďalšími ľuďmi.

Tentoraz bude na akcii aj diskusia o chudobe. Rezonuje táto téma tento rok viac ako v ostatných ročníkoch vzhľadom na rastúce ceny energií?

Chudoba je úzko spätá s ľuďmi bez domova. Obzvlášť v momentálnej situácii. Je tu inflácia, energetická kríza a neustále zdražovanie. My sa veľmi obávame, že na budúci rok pribudnú ďalší ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Reality

Slovensko

Teraz najčítanejšie