Denník N

Ruské masové únosy sú genocídou

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Poraziť Putinove jednotky nestačí. Kyjiv musí získať späť aj státisíce žien a detí, ktoré Rusi odvliekli z Ukrajiny.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Môžeme odhaliť masové hroby, ktoré zostali na Ukrajine po ustupujúcich ruských jednotkách. Môžeme hovoriť s ukrajinskými ľuďmi, ktorí prežili znásilnenie a mučenie, s matkami padlých vojakov a s miliónmi ľudí, ktorí žijú v neustálom strachu z ruského bombardovania a teroru. Nemôžeme však kontaktovať ukrajinské ženy a deti, ktoré útočníci uniesli a odvliekli ďaleko do ruského vnútrozemia. Tie sú neviditeľnými obeťami vojny – a zostanú nimi aj po uzavretí prímeria, nech už nastane kedykoľvek.

Zničiť štát i národ

Odhaduje sa, že do leta Rusi z ukrajinských území, ktoré okupovali, násilne deportovali 900-tisíc až 1,6 milióna osôb – najmä žien a detí, ktorých odvliekli asi 260-tisíc. Medzitým tieto čísla len narástli. Napríklad počas ruského ústupu z Chersonu útočníci za menej ako týždeň presunuli možno ďalších 60-tisíc osôb. Rusi sa svojimi krvavými orwellovskými eufemizmami chvália, že milióny Ukrajincov „našli úkryt“ alebo „boli adoptovaní“ v Rusku.

Prečo práve ženy a deti? Preto, aby ženy v budúcnosti rodili radšej „ruské“ ako „ukrajinské“ deti a aby deti zabudli, že mali kedysi ukrajinskú národnosť a namiesto toho si osvojili ruskú. To je v súlade s jedným zo zdôvodnení, ktoré prezident Vladimir Putin používa počas celej invázie. V jeho rozprávaní Ukrajina vôbec nie je krajinou, len regiónom Ruska trpiacim „falošným vedomím“, že je národom. Z toho vyplýva, že Putin musí zničiť Ukrajinu ako kultúru, jej štátne zriadenie i ľudí. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je vysťahovať Ukrajincov do Ruska a Ukrajinu osídliť Rusmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie