Denník N

Z amerického vojaka sa stala blonďavá kráska, písali noviny. Prvá transrodová žena musela vysvetľovať, že nie je hermafrodit

Christine Jorgensen. Zdroj: TransasCity.org
Christine Jorgensen. Zdroj: TransasCity.org

Keď vidíte dievča s mimoriadnymi krivkami, netúžite byť opäť mužom? opýtal sa novinár Christine Jorgensenovej, ktorá prešla tranzíciou pred 70 rokmi ako prvý človek na svete.

George Jorgensen sa narodil v roku 1926 v New Yorku. Detstvo v podstate pretrpel, lebo ako sám povedal, bol „krehký, blonďavý, introvertný chlapec, ktorý utekal pred pästnými súbojmi a drsnými hrami“.

Od začiatku vedel, že je vlastne dievča, ale v tele chlapca. V dobe, keď sa prírodou daný rod nesmel spochybňovať.

George narukoval tesne po druhej svetovej vojne do americkej armády, kde svoju skutočnú identitu skrýval. Nechcel takto ale žiť a začal si vyhľadávať informácie. Až sa dočítal o tom, že v Európe vedia lekári zmeniť pohlavie. A tak odcestoval.

Prvý december 1952. Na celej strane novín New York Daily News (okrem krátkeho stĺpčeka o tom, že zostáva 21 nákupných dní do Vianoc) je článok s titulkom „Z bývalého vojaka sa stala blonďavá kráska. Mladík z Bronxu je šťastnou ženou po dvoch rokoch, šiestich operáciách“.

Z Christine Jorgensenovej sa z večera do rána stala hviezda.

Začala vystupovať v nočných kluboch, najčastejšie spievala pieseň I enjoy being a girl, Baví ma byť dievčaťom. Objavila sa v televízii, rádiu, dávala rozhovory rôznym médiám a zaslúžila sa o šírenie osvety o transrodových ľuďoch v čase, keď sa ešte len spustila sexuálna revolúcia.

Titulná strana New York Daily News z 1. decembra 1952 o tranzícii Christene Jorgensenovej. Zdroj: Newspapers.com

Konečne preč zo zoznamu ochorení

„Slečna Jorgensenová, alebo vás môžem volať Christine?“ opýtal sa jej v roku 1957 na začiatku takmer hodinového rozhovoru herec a moderátor Nipsey Russel. Po jej schválení sa vzápätí opýtal: „Ste žena?“

„To je dobrá otázka,“ povedala. „Zdá sa, že predpokladáme, že každý človek je buď muž, alebo žena. Ale neberieme do úvahy vedecké výskumy, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Svet

Teraz najčítanejšie