Denník N

Keby sa zastavila odevná výroba, desaťročie by sme si nemuseli kupovať žiadne oblečenie

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock
  • Čo je rýchla móda a aké má ľudskoprávne a environmentálne dosahy? Prečo sa odpad z oblečenia v prevažnej miere spaľuje alebo skládkuje a celosvetovo sa menej ako 1 percento odevov recykluje späť na oblečenie?
  • Podľa správy z roku 2018 módny priemysel produkuje ročne 10 percent globálnych emisií skleníkových plynov, čo je viac ako emisie z medzinárodných letov a námornej dopravy dokopy.
  • Martina Mareková Kuipers z Fashion Revolution hovorí, že cieľom nie je asketizmus, ale redukcia nadmernej spotreby, ktorá produkuje najviac zbytočného odpadu z odevov. „Nejde o to, aby ľudia prestali nakupovať a mali výčitky, že si na seba niečo kúpili. Ide o to, aby prestali nakupovať spôsobom, že ak je zľava, kúpim si päť svetrov iba preto, lebo sú v akcii.“

Kedysi sa oblečenie používalo mnoho rokov, kým sa úplne nerozpadlo. Aj potom sa ešte využilo, napríklad ako utierka na riad.

Teraz je to inak. „Módne značky dnes vyrábajú takmer dvojnásobné množstvo oblečenia v porovnaní s obdobím pred rokom 2000,“ uvádza Kirsi Niinimäkiová z Aaltovovej univerzity v Helsinkách a jej tím v štúdii, ktorá vyšla pred dvomi rokmi v časopise Nature Reviews Earth & Environment.

Podľa údajov z roku 2017 sa celkový čas nosenia istého kusu oblečenia skrátil o viac ako tretinu (36 %) v porovnaní s rokom 2002 (celosvetový údaj).

Priemerný zákazník v Spojených štátoch si nový kus oblečenia zakúpi každého 5,5 dňa.

Recykluje sa menej ako 1 percento

Tradične sa nové módne kolekcie vydávali štyrikrát ročne (každé ročné obdobie), ale teraz sa výroba urýchlila a kolekcie sa vydávajú zhruba každý mesiac, niekedy dokonca každý týždeň (rýchla móda).

Denník N sa v tomto článku pozrie na ľudskoprávne (dôstojná mzda) a environmentálne (chemikálie, spotreba vody či mikroplasty v prírode) okolnosti častého nákupu lacného oblečenia, ktoré sa čoskoro vyhadzuje.

Téme rýchlej módy sa v nedávnom editoriáli venoval aj špičkový časopis Nature.

Celosvetovo sa menej ako 1 percento oblečenia recykluje späť na oblečenie a väčšina použitých odevov sa spaľuje alebo skládkuje. V EÚ je to až 87 percent.

Obyvatelia EÚ ročne spotrebujú takmer 26 kilogramov textilu, približne 11 kilogramov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Životné prostredie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie