Denník N

Štátny tajomník taiwanskej diplomacie: Pripravujeme sa na najhorší scenár, Čína má pri útoku tri možnosti

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Európska únia vznikla na myšlienke, že pomocou vzájomného obchodu a zbližovania sa dá predísť vojne. „Obávam sa, že tento princíp treba po ruskej invázii na Ukrajinu prehodnotiť,“ hovorí štátny tajomník taiwanského ministerstva zahraničných vecí Ming-Yen Tsai.

V rozhovore prízvukuje, že hoci Taiwan nepanikári, poctivo sa pripravuje na hrozbu čínskeho útoku. „Naším hlavným cieľom je ukázať, že cena za útok by bola extrémne vysoká,“ opakuje.

Ming-Yen Tsai si pochvaľuje spoluprácu so Slovenskom, ktorému je mimoriadne vďačný za pomoc počas pandémie. Taiwan je u nás už druhým najväčším ázijským investorom a v nasledujúcich rokoch chce spoluprácu ešte zintenzívniť.

Vraví aj to:

  • ako na Taiwane vnímali návštevu Nancy Pelosiovej;
  • ako reaguje na tvrdenia, že v nedávnych lokálnych voľbách zvíťazila pročínska opozícia;
  • prečo je región strednej Európy pre Taiwan výnimočný;
  • či sa neobáva, že Taiwan by bol v prípade čínskeho útoku menej jednotný ako Ukrajina.

Náčelník námorných operácií Spojených štátov v októbri vyhlásil, že Čína môže napadnúť Taiwan už do roku 2024. Američania opakovane varovali aj pred ruskou inváziou na Ukrajinu a nakoniec sa ich obavy ukázali ako opodstatnené. Ako vážne beriete ich vyjadrenia?

Podstatou situácie na Taiwane je čoraz agresívnejšie správanie Číny v Taiwanskom prielive. Zachytili sme, že viacerí vojenskí analytici či dokonca predstavitelia niektorých krajín sa usilujú odhadnúť, kedy by Čína mohla spustiť vojnu. Čo môžeme urobiť my? Pripravujeme sa najlepším možným spôsobom na najhorší možný scenár.

Nevieme, čo sa stane ani kedy sa to stane, ale vieme zvýšiť svoje obranné kapacity. V porovnaní s minulým rokom zvyšujeme výdavky na obranu o vyše trinásť percent, z celkového HDP tak budú tvoriť 2,4 percenta. Takisto pokračujeme v nákupoch zbraňových systémov, a to predovšetkým zo Spojených štátov, aby sme mohli naďalej reformovať armádu.

Samozrejme, čo sa týka výzbroje a ľudskej sily, Taiwan nie je taký veľký ako Čína. Robíme však všetko pre to, aby bolo pre Čínu začať vojnu čo najnáročnejšie.

Čo znamená, že sa pripravujete na najhorší možný scenár?

Citlivo vnímame všetky správy aj zo zahraničia. V prvom rade bolo dôležité identifikovať rôzne typy vojenských akcií, ktoré Čína proti Taiwanu môže iniciovať. Do úvahy prichádzajú tri základné možnosti. Prvou sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie