Denník N

Pretekal ako 51-ročný, zomrel 45 dní po konci kariéry. Smrť talianskeho cyklistu opäť apeluje na bezpečnosť na cestách

Foto – AP
Foto – AP

Keď taliansky cyklista Davide Rebellin pred šiestimi týždňami končil kariéru, cyklistický portál Cyclingnews o ňom napísal veľký 3000-slovný text, aby upozornil, že z pelotónu odchádza výnimočná postava.

Výnimočná príbehom a hlavne športovou dlhovekosťou. Medzi profesionálov nastúpil už v roku 1992, zažil éru Induraina, Armstronga, Frooma aj Pogačara a jeho profesionálna kariéra trvala neuveriteľných 30 rokov.

Dosiahol v nej veľké víťazstvá aj zahanbujúce pády, obdiv fanúšikov aj opovrhnutie. Hlavne pre dopingový nález po zisku olympijskej medaily, ku ktorému sa nikdy nepriznal.

Keď v auguste oslavoval 51 rokov, stále bol profesionálnym cyklistom. Bezpochyby najstarším na svete.

„Bicyklujem, lebo je to moja vášeň. V sobotu sú to pre mňa posledné preteky, ale v pondelok alebo v utorok už budem späť na bicykli. Pre mňa je to prostriedok, ako sa cítiť dobre. Je to môj spôsob života,” vravel 16. novembra tohto roka.

O 45 dní neskôr píšu médiá o Davidem Rebellinovi opäť. Svoj sľub dodržal a ďalej bicykloval, zo stredajšieho tréningu sa však už nevrátil. V severotalianskom meste Montebello Vicentino, neďaleko od domu, ho zrazil vodič kamióna. Z miesta nehody ušiel, talianska polícia po ňom pátra.

Elitný klasikár

Bola polovica novembra, cyklistická sezóna sa v ten deň končila a ani zopár divákov na štarte malých talianskych pretekov Veneto Classic nijako nenaznačovalo, že sa tu odohráva špeciálna udalosť.

Pár metrov pred pelotónom postával osamotený Davide Rebellin, a keď konečne stíchla tanečná hudba z verejného rozhlasu, hlásateľ publiku oznámil, že muž, ktorý sa pre fanúšikov stal ikonou, konečne končí svoju kariéru.

V čase, keď už jazdil ako profesionál, 92 cyklistov zo 112-členého pelotónu, ktorý čakal za Rebellinovým chrbtom, ešte ani nebolo na svete.

Pri komplimentoch od hlásateľa sa Rebellin typicky placho usmial a o pár hodín neskôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie