Denník N

Riaditeľ RTVS Machaj: Odvolanie vedenia správ po Ficovom prejave? Masaker, ale stojím si za tým (+ video)

Riaditeľ RTVS Machaj: Každý deň hovorím nie, nemám, nedá sa. Tak uvidíme
Riaditeľ RTVS Machaj: Každý deň hovorím nie, nemám, nedá sa. Tak uvidíme

Marek Makara už nie je len posúvačom zľava doprava, v RTVS zostane. Rozhovor Mareka Vagoviča s Imreczem bol vo verejnom záujme, vraví riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Luboš Machaj (68) je od augusta riaditeľom RTVS. V 90. rokoch spoluzakladal Rádio Twist, v rokoch 2006 až 2013 bol programovým riaditeľom Slovenského rozhlasu. V rozhovore hovorí:

  • či to neprehnal s odvolaním celého vedenia spravodajstva,
  • či mu pre Ficov prejav na stanici :24 volal Igor Matovič,
  • prečo končí relácia Päť proti piatim,
  • čo si myslí o kritike Rady RTVS pre reláciu Mareka Vagoviča,
  • ale aj či do RTVS nastúpi exnovinár Pavol Pavlík.

Pred pár dňami prešlo sto dní, odkedy ste riaditeľom RTVS. Ako by ste ich zhodnotili?

Je to náročné. Keď človek vojde dnu, vidí veľa problémov, ktoré majú niekoľko vrstiev. Postupne ich odhaľujeme. Je tam veľmi veľa pozitívnych vecí, teším sa, že sa nám do vysielania darí dostávať naozaj zaujímavé projekty. No základný problém je financovanie, to sa vlečie desať rokov. Posledné dva týždne som prežíval rozpočet RTVS na budúci rok. Keď máte zákonnú úlohu mať vyrovnaný rozpočet, ale máte mínus 20 miliónov, tak je to dosť náročné.

K financovaniu sa určite ešte dostaneme. Nás novinárov vždy najviac zaujíma spravodajstvo. Váš predchodca Jaroslav Rezník odvolal vedenie spravodajstva, ktoré po nástupe vymenoval, pomerne rýchlo. No kým jemu to predsa len trvalo viac než pol roka, u vás to prebehlo za tri mesiace. To asi nie je príklad toho, že ste mali na začiatku šťastnú ruku, alebo áno?

Ak narážate na bývalú riaditeľku sekcie spravodajstva, pani Hlucháňovú, ja si myslím, že to bola šťastná ruka. Podarilo sa jej revitalizovať spravodajský kanál :24 a dostať do vysielania systém. To, čo sa stalo (odvolanie vedenia spravodajstva po odvysielaní prejavu zo snemu Smeru – pozn. redakcie), navonok vyzerá ako riešenie len jedného problému.

Išlo však o dlhodobejšie problémy. Kanál :24 začal vysielať bez toho, aby sa redakcia posilnila personálne alebo finančne, za provizórnych podmienok. Ale áno, bolo to zlyhanie, čo priznala sama pani Hlucháňová.

Video: Rozhovor s riaditeľom RTVS
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Vysvetlime to, pred dvomi týždňami ste odvolali nielen pani Hlucháňovú, ale celé vedenie spravodajstva po tom, čo ste na kanáli :24 odvysielali hodinový prejav Roberta Fica zo straníckeho snemu, kde sa objavili aj rôzne nepodložené tvrdenia a konšpirácie, čo už k Ficovi patrí. Pri tom odvolávaní teda nešlo len o to?

Nie, ale išlo hlavne o to. Ja si naozaj myslím, že to bolo zásadné zlyhanie. Nejde o to, či to bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie