Denník N

Kobercové bombardovanie bude pokračovať, kým Západ nezačne konať

Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície. Foto – TASR/AP

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhráva pozemnú vojnu, ale jeho ruský náprotivok má stále výhodu vo vzduchu. To sa musí zmeniť.

Autor je bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO

Strategicky dôležité mesto Cherson je opäť v ukrajinských rukách, aj keď mu podobne ako celej Ukrajine stále hrozí ruské ostreľovanie a útoky na elektrickú sústavu i infraštruktúru. Popritom, ako sa bojovníci na oboch stranách čoraz statickejšej palebnej línie pripravujú na zimnú vojnu, vznikajú aj dva iné, zatiaľ menej viditeľné konflikty: jeden na zemi a druhý vo vzduchu. Čo môže Západ urobiť, aby pomohol Ukrajine čeliť okamžitým taktickým výzvam a nakoniec využiť dlhodobejšiu výhodu?

Lepšia motivácia i zásobovanie

Príchod mokrej jesene a tuhej zimy povedie na pozemnom bojisku k poklesu intenzity bojov. Rusko aj Ukrajina si potrebujú oddýchnuť a posilniť svoje jednotky, ako aj opraviť techniku. Návrat k plnohodnotným bojovým operáciám je pravdepodobný až s príchodom tuhej zimy, keď pôda zamrzne, čo predstavuje pre ťažké zbrane lepšiu príležitosť.

Rusko sa bude obzvlášť snažiť zaplniť diery vo svojich radoch. Ruskí vojaci nie sú veľmi motivovaní a čiastočná mobilizácia nebola veľmi úspešná. Keď 200- až 300-tisíc mladých mužov, ktorým hrozilo odvedenie, opustilo Rusko a našlo útočisko v susedných krajinách, uchýlil sa ruský prezident Vladimir Putin aj k povolávaniu zločincov, bezdomovcov a opilcov zadržaných v baroch. Ukrajina tiež čelí mnohým výzvam, ale motivácia rozhodne nie je problém – jej občania bojujú v existenčnej vojne. Problém Ukrajiny pramení z toho, že má oveľa menšiu populáciu – len asi tretinovú oproti tej ruskej.

Na druhej strane Ukrajina bude mať naďalej veľkú výhodu v dodávkach. Tak ako doteraz Západ jej bude poskytovať nielen špičkové zbrane, ktorým sa dostáva veľká publicita, ale aj základné vybavenie pre pechotné operácie: pušky, mínomety, muníciu, palivo, nákladné autá, zariadenia na nočné videnie, vybavenie do chladného počasia, prenosné kachle, komunikačné zariadenia a podobne. Porovnajte si to s ruskými brancami, ktorým povedali, aby si zaobstarali vlastné spacie vaky a improvizované obväzy z tampónov.

Účinný postup

Lenže napriek motivácii a zásobovaniu čelí Ukrajina aj klasickému vojenskému problému:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie