Denník N

Američania ukázali bombardér novej generácie – Star Trek to ešte zďaleka nie je, ale blížime sa

B-21. Foto - Northrop-Grumman
B-21. Foto – Northrop-Grumman

B-21 Raider je určený na najnebezpečnejšie úlohy. Konkurenta bude mať iba v Číne, Rusko už vo vývoji lietadiel výrazne zaostáva.

V Kalifornii v noci na dnes po vyše 30 rokoch predstavili nový prototyp amerického bombardéra. Volá sa B-21 Raider a jeho výnimočnosť nespočíva len v tom, že americké letectvo na nový typ tejto kategórie lietadiel čakalo tak dlho.

Od výberu dodávateľa po predstavenie prototypu ubehlo vzhľadom na to, o aký komplexný zbraňový systém ide, veľmi málo času. Letectvo si výrobcu Northrop Grumman vybralo iba koncom roka 2015. O sedem rokov neskôr je lietadlo hotové a na budúci rok prvýkrát vzlietne. Na porovnanie, v prípade stíhačky F-35 to bolo raz toľko.

Ešte dôležitejšie je, že ide o prvý typ vojenského lietadla takzvanej 6. generácie. Na tomto údaji sa dá dobre ilustrovať obrovský technický náskok Spojených štátov (ktorý dobieha Čína) a fatálne zaostávanie Ruska.

Celkový pohľad na B-21. Ide len o počítačovú ilustráciu, ktorú výrobca zverejnil dávnejšie. Skutočná podoba lietadla sa môže líšiť. Foto – Northrop-Grumman

Meno Raider (Útočník) výrobca vybral ako hold slávnemu náletu 16 bombardérov B-25, ktoré v roku 1942 zaútočili na Japonsko z paluby lietadlovej lode Hornet, aby sa aspoň symbolicky pomstili za Pearl Harbor. V angličtine je akcia známa pod názvom Doolittle Raid podľa Jamesa Doolittla, ktorý ju vymyslel a viedol.

Náskok je veľký a ďalej sa zväčšuje

Vojenské prúdové lietadlá sa zaraďujú do generácií, ktoré vyjadrujú, na akom stupni technického pokroku je ten-ktorý typ. Do prvej generácie patrili typy z druhej polovice 40. rokov minulého storočia. Ďalšie generácie definovali ich výkony a vybavenie (rýchlosť zvuku, dvojnásobná rýchlosť zvuku, radary, schopnosť používať riadené strely atď.). Pre nás je dôležité, že stíhačky MiG-29, ktoré v lete vyradila slovenská armáda, patria do 4. generácie. Do rovnakej patria lietadlá používané ukrajinskou armádou.

F-16, ktoré začnú na Slovensko prichádzať o dva roky, pôvodne patrili do 4. generácie, ale slovenská verzia je už 4+. Pretože napríklad jej radar bude svojimi schopnosťami patriť do vyššej triedy. Najmodernejšie ruské stíhačky, ktoré bojujú aj nad Ukrajinou, sa volajú Su-35SM a zvyknú sa označovať aj ako 4++.

V tejto chvíli sa dostávame k vysvetleniu, prečo B-21 znamená taký skok a čo vypovedá o zaostávaní Ruska. Jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie