Denník N

Zdvíham prostredník

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdvihnime prostredník všetkým, ktorí sa usilujú urobiť z dejín bludný kruh.

Pod jedným mojím statusom na Facebooku k rozpadu Českej a Slovenskej federatívnej republiky sa objavil takýto anonymný príspevok:

„Narodil som sa v krajine, ktorá dnes už neexistuje. Môj otec sa narodil v štáte, ktorý neexistoval už pred štátom, v ktorom som sa narodil ja. Otcov otec sa narodil v štáte, ktorý zanikol predtým, ako vznikol štát, v ktorom sa narodil môj otec, a zanikol predtým, ako vznikol štát, v ktorom som sa narodil ja… aké to bohaté dejiny!… a nebolo potrebné ani vytiahnuť päty z Košíc!“

Niečo na tom je. Moji starí rodičia sa narodili v Rakúsko-uhorskej monarchii. Pre niektorých to bol domov, pre iných žalár národov. Rozpadla sa „veľkým treskom“. Prvá svetová vojna a desiatky miliónov mŕtvych. Moji rodičia zažili chvíľu mieru počas prvého, demokratického, Československa. Do toho prišla nacionálno-socialistická ríša a druhá svetová vojna. Desiatky miliónov mŕtvych. Potom nejaký rôčik povojnového „pokoja“ a stali sme sa súčasťou sovietskeho (komunistického) impéria. Ďalšie desiatky miliónov mŕtvych. Prišiel november ’89 a trochu sme si odfúkli. Trochu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie