Denník N

Žije s HIV: Stačia jeden alebo dva lieky denne. Občas ma až zamrazí, ako málo ľudia o víruse vedia

Petr Kalla. Foto - archív P. K.
Petr Kalla. Foto – archív P. K.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

1. december je Svetovým dňom boja proti AIDS. „Ak zlé povedomie o HIV a jeho liečbe panuje medzi lekármi a zdravotníkmi, nemôžeme sa diviť tomu, že zvyšok populácie podlieha iracionálnemu strachu omnoho ľahšie,“ hovorí advokát Petr Kalla, ktorý sa ako jeden z mála HIV pozitívnych ľudí rozhodol pre verejný coming-out. Prinášame časť rozhovoru z knihy Filipa Titlbacha Byli jsme tu vždycky.

Ako ste sa dozvedeli, že ste HIV pozitívny?

Dozvedel som sa to telefonicky od svojej novej praktickej lekárky. Bola to moja niekdajšia známa. Práve si otvorila prax a hľadala pacientov. Zaregistroval som sa u nej. Pre istotu mi nechala urobiť kompletné testy. Asi po týždni mi okolo poludnia zavolala do práce a povedala mi, že som im v testoch vyšiel ako HIV pozitívny. Oznámila mi, že mám povedať všetkým svojim bývalým partnerom a partnerkám, vrátane bývalých, aby sa šli tiež otestovať. A mne odporučila, aby som sa objednal na Bulovku a pokúsil sa dostať k pani docentke Staňkovej. Sedel som vtedy v kancelárii a pracoval som na nejakej zmluve. Bol to môj posledný pracovný deň pred nástupom na študijné voľno pred advokátskymi skúškami. Bolo to v roku 2005.

Mali ste vtedy nejaké tušenie alebo to bol pre vás šok?

Tušenie som skutočne nemal. Bol to pre mňa šok. Je však pravda, že na testoch na HIV som bol predtým iba raz, a to v Hamburgu v roku 2001.

Čo ste prežívali, keď vám lekárka túto informáciu povedala?

Totálne sa mi zatemnilo v mysli. Hustý tmavý mrak. Neschopnosť myslieť a vnímať. Otupujúca bolesť. Tak nejako si predstavujem ranu kladivom medzi oči. V prvej chvíli som si myslel, že môj život sa hneď teraz končí.

Ako dlho táto fáza trvala?

Minimálne po celý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Knihy

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie