Denník N

Najhoršia éra v histórii jeho ér na MS. Prečo Nemecko znova zlyhalo

Fanúšikovia Nemecka. Foto - TASR/AP
Fanúšikovia Nemecka. Foto – TASR/AP

Víťazstvo Nemecka na MS 2014 teraz vyzerá ako futbalový prízrak.

Na každom svetovom šampionáte v modernej ére vypadol niekto z najväčších mien už v skupine. Vo štvrtok to boli hneď dvaja: Belgicko aj Nemecko.

Zatiaľ čo v prípade Belgicka sa už pred turnajom hovorilo (respektíve dokonca aj hviezdny Kevin De Bruyne hovoril) o prestarnutej „zlatej generácii“, koniec Nemecka po troch zápasoch je ešte väčším prekvapením. „Je to absolútna katastrofa,“ zhodnotila po zápase s Kostarikou ofenzívna hviezda Thomas Müller.

Ten bol pred ôsmimi rokmi pri triumfe Nemecka na MS 2014, keď bola krajina vnímaná ako príklad pre ostatné. To, čo mal byť štart novej éry, sa však teraz ukazuje ako jej vrchol. O dva roky na Eure sa síce Nemecko dostalo do semifinále, ale potom prišli dve zlyhania na MS: v roku 2018 aj 2022 Nemecko vypadlo v skupine. A minulý rok na Eure po priemerných výkonoch v osemfinále.

Novinár Guardianu Barney Ronay napísal, že toto je „najhoršia éra Nemecka v histórii ér Nemecka na majstrovstvách sveta“. Nemecko iba dvakrát v histórii vypadlo v skupine MS – a bolo to práve na posledných dvoch.

Nemci včera nad Kostarikou zvíťazili 4:2 a predtým remizovali s favorizovaným Španielskom. Rozhodujúca však bola prekvapujúca prehra v prvom dueli s Japonskom. V závere sa preto museli spoliehať na Španielsko: to však s Japonskom tiež prehralo. „Je to pre nás neuveriteľné trpké, lebo tento výsledok by nám stačil (ak by Španieli neprehrali – pozn. red.). Je to pocit bezmocnosti,“ doplnil Müller.

„Nezaujímajú ma iné tímy, môžeme si za to sami,“ vyhlásil po zápase tréner Hansi Flick. Ten bol na tlačovej konferencii poriadne nahnevaný. Okrem iného rozprával aj o tom, že Nemecko musí zmeniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie