Denník N

Táto éra Anglicka je iná. Southgate zvláda taktické dilemy, odstránil atmosféru paranoje

Gareth Southgate s Marcusom Rashfordom, ktorý väčšinou naskakuje z lavičky. Foto - TASR/AP
Gareth Southgate s Marcusom Rashfordom, ktorý väčšinou naskakuje z lavičky. Foto – TASR/AP

Gareth Southgate má aj pred štvrťfinále MS s Francúzskom (sobota 20.00) nad čím premýšľať. Rieši však problémy, ktoré mu ostatní tréneri môžu závidieť.

V máji 2021 vyšiel magazín World Soccer s titulnou stranou, na ktorej bol Phil Foden. Vtedy ešte len 20-ročný záložník Manchestru City bol podľa editorov prominentného periodika Angličanom, ktorého sa vraj čitateľom počas blížiaceho sa Eura oplatí sledovať najviac. Foden si práve získaval čoraz väčšiu úlohu v City pod vedením Pepa Guardiolu, s ktorým sa dostal aj do finále Ligy majstrov.

Foden vtedy ešte nemal s medzinárodným futbalom veľa skúseností. Ozývali sa však hlasy, aby tréner Anglicka Gareth Southgate trochu zariskoval. Foden totiž mohol priniesť do zálohy Anglicka ďalšiu dimenziu: mohol hrať v strede, ale aj na ľavej strane či ako „falošná deviatka“. Pre súperov bol okrem skvelej techniky nebezpečný aj vďaka výborným súbojom jeden na jedného či prekvapujúcim prihrávkam. Guardiola ho do tímu zapracovával opatrne. Vždy si uvedomoval, že môže pracovať s výnimočným talentom.

Pred odchodom na Euro si Foden nafarbil hlavu na blond. Médiá a fanúšikovia ho hneď začali porovnávať so slávnym Paulom Gascoignom a aj sám Foden povedal, že dúfa, že trochu z „Gazzu“ ukáže na ihrisku.

Kouč Southgate mu však veľa príležitostí nedal. Anglicko sa dostalo až do finále, ale bolo to prakticky bez Fodena. Ten hral v skupine proti Chorvátsku aj Škótsku, ale potom si už zahral iba 25 minút v semifinále proti Dánsku. Pred finále s Talianskom sa na tréningu zranil.

Teraz mal byť Foden jedným z lídrov Anglicka na svetovom šampionáte v Katare.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie