Denník N

Táto vláda stratila dôvod na svoju existenciu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je predsedom SaS

Začiatkom leta, keď došlo k prelomeniu prezidentkinho veta spolu s fašistami, sme pochopili, že už nedokážeme reálne zabrániť vrtochom a „atómofkám“ ministra financií.

Preto sme si dali ako podmienku pre naše ďalšie zotrvanie vo vláde jeho odchod. Práve v týchto dňoch všetci jasne vidia, že táto podmienka bola oprávnená a správna, a možno naši koaliční partneri aj ľutujú, že ju vtedy nesplnili. Správanie predsedu OĽaNO totiž postupne prerastá cez hlavu aj jeho vlastným.

Keďže nie sme a nikdy sme neboli prilepení na naše stoličky, začiatkom septembra sme vládu opustili. Je nám ľúto, že nemôžeme presadzovať náš program, riešenia pre ľudí. Avšak to sme nemohli ani ako súčasť vlády. Zodpovedáme sa našim voličom, nechceme brať plat len preto, že máme funkciu. Zodpovednosť vieme prijať len za to, s čím súhlasíme a čo vieme ovplyvniť. Strana SaS bola, je a zostane stranou odborníkov, teda zárukou odborných, zmysluplných a prospešných rozhodnutí pre občanov tak vo vláde, ako v Národnej rade.

Preto sme aj konštruktívnou opozíciou, hlasovali sme za desiatky vládnych návrhov, za čo sme si vyslúžili i kritiku. Mali sme skutočnú vôľu dať tejto vláde šancu aj bez nás.

Žiaľ, táto vláda stratila dôvod na svoju existenciu. Škodí celému Slovensku. Dôvody sú konkrétne tieto:

Predložený rozpočet je vysoko deficitný a neobsahuje výdavkové limity, ktoré sme EÚ prisľúbili, a za ktoré nám teraz hrozí krátenie peňazí z plánu obnovy.

Predložený rozpočet zároveň zoberie obciam stovky miliónov eur.

Za pomoci fašistov schválila vláda zdaňovanie dôchodkov pri jednorazovom výbere.

Nechutné divadlo s lekárskymi odborármi. Vláda najprv vyše roka ignorovala oprávnené požiadavky lekárov. Keď už boli podané výpovede, premiér si nenašiel celý mesiac čas na stretnutie. Tým sa vláda stala vydierateľnou a taká je aj dohoda s lekárskymi odbormi. A čerešnička na tom celom je teatrálne vystúpenie ministra financií, ktorý odhovára poslancov od podpisu dohody.

Nezvládnutá migračná kríza, ktorej výsledkom sú uzavreté hranice s Českom a Rakúskom.

Fatálne zlyhanie v boji proti korupcii, ktorý bol hlavným dôvodom, prečo si ľudia túto vládu zvolili.

K tomu celému chaotické ad hoc riadenie parlamentu, kam sa prenáša chaotické konanie vlády.

Dobre poznáme tie obohrané reči o podpore návratu mafie. No nik nespravil pre návrat Smeru viac ako Igor Matovič. Sklamal státisíce voličov, ktorí mu verili, a vzkriesil Smer. Pamätáte si ešte na zbožné želania, aby konečne spravodlivosť padla na predstaviteľov Smeru, ktorí nám rozkradli komplet celú krajinu?

Realita je taká, že paragraf 363 nielenže nie je zrušený, ale používa sa na zachraňovanie zlodejských zadkov. Robert Fico nebol vydaný na väzobné stíhanie a bolo mu zastavené stíhanie v kauze Súmrak, rovnako ako Robertovi Kaliňákovi. Za toto všetko zodpovedá OĽaNO.

Ak by sme teraz neurobili nič, hrozí nielen návrat Smeru, ale i jeho víťazstvo v riadnych voľbách, ktoré budú o menej než 15 mesiacov.

Táto vláda je trápenie, chaos a marazmus, preto sme sa rozhodli dať poslancom NR SR na výber, či ju chcú ukončiť, alebo chcú jej pokračovanie. Pravidelne od niektorých z nich počúvame, ako dávajú vláde podmienky na svoje zotrvanie, poprípade sa niektorí rovno vyhrážajú odchodom, ak sa nestane to a hento. Teraz majú príležitosť dokázať, či sú to len reči, kvôli ktorým majú občania veriť, že oni vlastne nie sú až tak veľmi koaliční poslanci, len trošku.

Na podanie návrhu sme potrebovali 30 poslancov, a keďže nás je len 20, oslovili sme poslancov Hlasu, ktorí dodali 10 hlasov. Žiadne ďalšie dohody s nimi nemáme a takisto neoslovujeme žiadnych ďalších poslancov, nepresviedčame ich a už vonkoncom im nič nesľubujeme. Skrátka, každý sa rozhodne, ako uzná za vhodné.

Ak vláda odvolaná nebude, v poriadku, aspoň budeme vedieť, kto ju drží pri živote.

Ak vláda odvolaná bude, môžu nastať tri rôzne scenáre:

1. nová koalícia v NR SR,

2. úradnícka vláda,

3. predčasné voľby.

Je jedno, ku ktorému scenáru dôjde, vždy to bude lepšie ako toto terajšie veľké trápenie.

Nie sme jediní s týmto názorom. Okrem odhadom 90 percent občanov, ktorí tejto vláde neveria, aj prezidentka vo svojej správe o stave republiky uviedla: „Takto to ďalej na Slovensku ísť nemôže… Ak to vládna koalícia nedokáže zvrátiť, potom nám hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Politici píšu

SaS

Komentáre

Teraz najčítanejšie