Denník N

Vývoj bojov (281. deň): Päť ponaučení aj pre slovenskú armádu z vojny na Ukrajine podľa britských analytikov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • 1. Nie je sa kam skryť. 2. Nedá sa ubrániť všetko. 3. Bez plných skladov sa nedá bojovať. 4. Drony sú nevyhnutnosť. 5. Pohyb je bezpečie.
  • Pri Bachmute tlačia Rusi, pri Kreminnej Ukrajinci.
  • Rusi musia menej zásobovať po železnici, viac po cestách – čo to znamená pre ich schopnosť útočiť.
  • Mapy dňa: Bachmut – kde je predná línia, kde obytné štvrte a kde priemyselné zóny; ako sa pohol front počas novembra.
  • Videá dňa: otec odchádza do vojny; Soloviov sa hnevá na katolíkov; ako blízko sa bojuje pri Donecku; utrpenie zvieraťa.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 1. decembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Čo nám vojna povedala o našich schopnostiach. Analýzy britského bezpečnostného think-tanku RUSI patria medzi najlepšie a najkomplexnejšie výstupy o bojoch na Ukrajine. Nedávno sme písali o hodnotení leteckej vojny, teraz Briti prišli s dlhou 60-stranovou analýzou o širších ponaučeniach. Smerujú k schopnostiam britskej armády, ale mnohé sa dajú aplikovať aj na slovenské či české pomery.

1. Nie je sa kam skryť. Nepriateľ dokáže útočiť na celom území štátu, neexistuje bezpečné miesto, na ktorom by sa dali dokonale schovať ľudia, zásoby ani technika. Rusi na Ukrajine navyše dokážu využívať sieť agentov a miestnych kolaborantov, ktorí im poskytujú informácie o aktuálnej polohe cieľov, ktoré sa následne snažia zničiť.

Problémom ruskej armády nie je neschopnosť nájsť dôležité ciele a zasiahnuť ich. Zlyhávala, pretože jej velenie a komunikácia sú nepružné. Stávalo sa, že ruské zbrane zaútočili presne, ale neskoro. Teda v čase, keď sa už Ukrajinci stihli presunúť.

Kľúčovou je teda schopnosť rozptýliť sa. RUSI tvrdí, že práve ona zachránila ukrajinské letectvo, ktoré sa na začiatku vojny presunulo na záložné základne. Dôležitá však nie je iba schopnosť presunúť na ne lietadlá, ale musia byť odtiaľ schopné aj operovať. To znamená, že musia byť vybavené zásobami a technickým zázemím. Britskí analytici upozorňujú, že závislosť od malého počtu základní zvyšuje pravdepodobnosť útoku.

Slovensko o dva roky dostane nové lietadlá F-16. Ako sú na tom z tohto pohľadu? Budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie