Denník N

Matovič znervóznil diplomatov náznakmi, že podrží Orbána. Postoj k zmrazeniu eurofondov Maďarsku je nejasný

Igor Matovič na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti v marci 2021. Foto - TASR
Igor Matovič na návšteve u Viktora Orbána v Budapešti v marci 2021. Foto – TASR

V máloktorej téme prešiel Igor Matovič (OĽaNO) takým vývojom ako pri Viktorovi Orbánovi. Keď sa v roku 2010 prvýkrát dostal do parlamentu, politiku maďarského premiéra kritizoval. „Slovenský Maďar nie je náš nepriateľ, náš nepriateľ je Orbán,” vravel v roku 2011.

O desať rokov neskôr už bolo všetko inak. Práve Orbán a jeho minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pomáhali na jar 2021 Matovičovi pri zháňaní ruských vakcín Sputnik V, od ktorých si predseda OĽaNO a vtedajší premiér sľuboval zrýchlenie očkovania a aj koniec pandémie.

Keď v máji 2021 portál Postoj zverejnil rozhovor s Orbánom s titulkom „Dnes už neexistuje liberálna demokracia, s liberálmi vediem zápas o slobodu“, Matovič to označil za „rozhovor roka“.

Na dobré vzťahy oboch politikov si niektorí diplomati spomenuli aj v posledných dňoch. Blíži sa totiž termín, keď lídri Európskej únie rozhodnú, či zablokujú vyplatenie 7,5 miliardy eur Maďarsku z eurofondov. Prísna sankcia Maďarsku hrozí za pretrvávajúce nedostatky v boji s korupciou.

Teoreticky sa o tom mohlo rozhodovať už na budúci týždeň na Rade EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (takzvaný Ecofin), kde Slovensko zastupuje minister financií (či ním poverený štátny tajomník).

Nakoniec sa hlasovanie v Bruseli odložilo, no z podkladov, ktoré Matovičovo ministerstvo financií dodalo poslancom parlamentného eurovýboru, je zrejmý ústretový postoj voči Orbánovi. Až taký ústretový, že sa do veci vložili ľudia okolo premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Ilustračné foto – Európska komisia

Maďarsko, náš priateľ

Európska komisia v stredu rozhodla, že navrhne zablokovanie vyplatenia 7,5 miliardy eur Maďarsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie