Denník N

Mária Kolíková: Vláda nepadne, Žilinka je obrovské sklamanie (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mária Kolíková v rozhovore rozpráva aj o tom:

  • v čom ju sklamal premiér Eduard Heger;
  • že by sme mali mať obavu o demokraciu na Slovensku;
  • prečo na rozdiel od niektorých kolegov v SaS hlasovala za odvolanie ministra vnútra Mikulca;
  • prečo nemali Žilinka s Kanderom zasahovať do prípadu únosu vietnamského občana
  • a že z vlády museli odísť aj preto, lebo pre spôsob vládnutia sa posilňujú politici zodpovední za vážne kauzy.

Premiér Heger po tom, čo ste ohlásili podanie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, povedal: „Dnešok ma obzvlášť ľudsky sklamal. Už za našej vlády sa nám podarili mnohé úspechy. Vždy som sa k vám ako predseda vlády, ale aj ako váš priateľ správal korektne. Bojoval som s vami za súdnu mapu či reformu vysokých škôl. Neváhal som ísť medzi poslancov a presviedčal som ich, že ste pripravili kvalitné materiály.“ Čo by ste pánovi premiérovi na toto sklamanie povedali?

Je to sklamanie na oboch stranách, a keď sa bavíme o týchto reformách, tak pri súdnej reforme sa určite dalo urobiť zo strany premiéra viac. Prinajmenšom súdna reforma mohla oveľa skôr prejsť. Pamätám si veľmi dobre svoje rozhovory s ním o reforme, ktorá súvisela s mestskými súdmi, ktoré mohli prejsť oveľa skôr vládou i parlamentom. Tie návrhy tam čakali, blokoval ich minister financií, blokovalo ich Sme rodina a premiér mi v tom nepomohol.

Eduard Heger hovorí, že hoci idete odvolávať jeho vládu, počul z vašich úst zase len jedno meno – Igor Matovič. „Cítim zranené ego, ktoré potrebuje kopať.“ Je to teda o Igorovi Matovičovi?

Nie, toto je o vláde ako celku, ktorý zlyhal, a preto je to aj návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Treba aj otvorene počúvať, čo povedala prezidentka vo svojom príhovore k správe o stave republiky. Na Slovensku sme sa dostali do stavu, že ak vláda, parlament, my politici nezačneme konať inak, tak môžeme stratiť demokraciu. Demokracia nie je výdobytok, ktorý tu máme z roku 1989 navždy. Keď o ňu nebudeme bojovať, tak tu jednoducho nebude. Nakoniec odchod SaS z vlády, ale aj teraz tento návrh na vyslovenie nedôvery vláde je práve o tom, že chceme o demokraciu zabojovať.

Myslím si, že nám naozaj nemôže nikto vyčítať, že by nám išlo o naše vlastné funkcie. Ide nám o to, aby sme dali čas a priestor tejto krajine, aby sme nastúpili na demokratickú cestu.

Podľa vás Eduard Heger nerobí všetko, čo môže, aby vedel zvládnuť Igora Matoviča?

Nie, nerobí všetko, čo môže. Vtedy, keď ako premiér môže využiť svoje kompetencie, ich nevyužije. Mohol to urobiť aj počas koaličnej krízy, mohol to urobiť nespočetne veľakrát predtým, ako premiér voči ministrovi financií mohol zasiahnuť aj pri jeho návrhoch, s ktorými prichádzal do vlády. Mohol to urobiť pri drobných veciach, keď minister financií blokoval zmeny pre väzenstvo, v drobných sumách, vo financiách. Mohol to urobiť vtedy, keď na rokovanie vlády nepustil ani samotnú súdnu reformu. Mohol blokovať návrhy ministra financií, šikanovanie voči ministrovi školstva a vtedy, keď vytváral napätie v školstve. Mohol zasiahnuť aj vtedy, keď pustil rodinný balíček superrýchlym konaním. Všade tam mal oprávnenie premiéra a tu naozaj zlyhal. Toto aj pán premiér odo mňa vie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Maroš Žilinka

Richard Sulík

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie