Denník N

Slovom roka je „gaslighting“. Označuje druh manipulácie, pri ktorej človek pochybuje sám o sebe

Foto - Rishabh Dharmani/Unsplash
Foto – Rishabh Dharmani/Unsplash

Vydavateľstvo Merriam-Webster každoročne zverejňuje slovo, ktoré v jeho slovníku ľudia vyhľadávajú najčastejšie. Tento rok návštevníkov stránok slávneho anglického lexikónu najviac zaujímalo, čo to znamená „gaslighting“. Dozvedeli sa tak o druhu psychologického nátlaku, ktorým sa manipulatívni ľudia snažia druhým vnútiť dojem, že chyba je na ich strane.

Mnohí ľudia si asi dokážu vybaviť moment, keď sa snažili upozorniť na chybu druhého, ktorú urobil, ale ten zvrátil situáciu tak, že nakoniec zo všetkého vyšli ako tí chybní oni sami. Pochybnosti, ktoré o sebe a svojom úsudku potom mali, boli dôsledkom manipulatívneho psychického procesu, pre ktorý angličtina používa slovo „gaslighting“.

V doslovnom preklade to znamená plynové osvetlenie, ale s tým nemá mnoho spoločné. Okrem filmu, podľa ktorého pojem vznikol. V ňom sa muž manipulatívnymi metódami snažil presvedčiť manželku, že je psychicky chorá, aby mohol kradnúť.

Psychologický thriller pomenoval režisér George Cukor v roku 1944 Gaslight a do roly manželky obsadil Ingrid Bergmanovú. Manžel, ktorého stvárnil herec Charles Boyer, sa ju snaží dostať do blázinca, aby tak získal prístup k majetku jej tety. Tvrdí jej napríklad, že je kleptomanka, čo potom pred návštevou doloží „ukradnutými“ hodinkami, ktoré „nájde“ v jej kabelke, do ktorej ich však predtým tajne podstrčil. Celkom zmätená manželka po niekoľkých podobných epizódach nevie, koľká bije, a nedokáže sa spoľahnúť na vlastný úsudok, čo vedie k jej zrúteniu.

Vo filme (pozor, spoiler), ktorý mal pre veľký úspech niekoľko ďalších spracovaní, nakoniec všetko dobre dopadne a systematický psychický teror manžela je odhalený.

V živote to však často tak dobre nedopadne a Americká psychologická asociácia preto túto manipulatívnu metódu zaradila medzi antisociálnu poruchu osobnosti. „Je to taká extrémna manipulácia, že dokáže spôsobiť duševnú poruchu,“ píše sa v odbornom slovníku asociácie.

Vyvoláva stratu sebadôvery aj sebaúcty

Čo presne človek, ktorý na druhého takto pôsobí, robí a prečo sa to v miernejších verziách odohráva častejšie, než si ľudia mnohokrát všimnú?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rok 2022

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie