Denník N

Marián Leško: Prokurátori tu celé roky poskytujú vplyvným ľuďom imunitu (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Politický komentátor Marián Leško si všíma, že už 29 rokov sme štátom s prokurátorskou imunitou. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako si politická moc na Slovensku od noci dlhých nožov v parlamente v roku 1994 vyberá prokurátorov;
  • aké sú skutočné právomoci premiéra a ako ich posudzovala v prípade Roberta Fica prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku;
  • aké sú zákonné možnosti prezidentky zasiahnuť voči generálnemu prokurátorovi;
  • ako vníma situáciu, keď celý poslanecký klub hlasuje proti svojmu predsedovi Matovičovi, a aké je postavenie Hegera.

Zápas o spravodlivosť v posledných dňoch alebo týždňoch sprevádzali viaceré vzostupy a pády. Generálny prokurátor Maroš Žilinka a jeho prvý námestník Jozef Kandera zrušili obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka a ďalších v kauze Súmrak a skonštatovali, že neboli zločinecká skupina. Čo si o tomto rozhodnutí myslíte?

Že sme sa opäť dostali tam, kde sme boli. Vlastne my sme z toho nikdy nevyšli. Od roku 1994, keď Vladimír Mečiar počas noci dlhých nožov odrezal prokurátora Bacha od jeho funkcie, tu máme sústavne generálnych prokurátorov, ktorí sledujú jeden cieľ – dávať prokurátorskú imunitu ľuďom, ktorí sú prominentní, ku ktorým majú nejaký vzťah, na ktorých majú väzby, od ktorých si niečo sľubujú. Nech už vezmeme Vaľa, nech už vezmeme Trnku, Tichého, Kováčika, Čižnára, všetci postupovali touto metódou – my sme generálny prokurátor, my rozhodneme o tom, kto sa bude zodpovedať za svoje skutky a kto nie. U nás si generálni prokurátori prisvojili mimoústavné, neústavné, protizákonné oprávnenie, privilégium poskytovať ľuďom prokurátorskú imunitu. To je niečo, čo nás sprevádza celými dejinami Slovenskej republiky, vznikli sme v roku 1993 a tento systém sa objavil naplno v roku 1994. 29 rokov sme štátom s prokurátorskou imunitou. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca. Toto je niečo, čo nás sprevádza. V tom bahne dupeme už 29 rokov.

Kto bol prokurátor Vojtech Bacho? 

Bol na prokuratúre ešte za socializmu, ale bol to slušný človek. Robil to tak, ako sa robota prokurátora robiť má, a Mečiarovi to nevyhovovalo. On tam potreboval svojho človeka. Tak keď sa v novembri 1994 rozhodol, že odpíli všetkých najdôležitejších funkcionárov štátu, odpílil aj Bacha. No a odvtedy prichádzali na post len politickí nominanti s najhorším charakterom. A výsledkom je systém, ktorý máme dodnes – systém prokurátorských imunít.

Jozef Kandera a Maroš Žilinka o zločineckej skupine alebo teda o premiérovi a ministrovi vnútra povedali, že vlastne nemali kompetenciu prikazovať Imreczemu, Makóovi, Slobodníkovi a ďalším, aby im nosili diskreditačné daňové tajomstvá o Igorovi Matovičovi, Andrejovi Kiskovi a ďalších ľuďoch. Teda ako keby to síce mohli požadovať, ale Imrecze s Makóom ich nemali poslúchnuť. Takže vlastne chybu spravili tí úradníci, keď poslúchali politikov – je to tak, pochopila som dobre tú pointu?

Tú logiku ste pochopili dobre. Lenže to je tak nekonečne scestná logika a natoľko formalistická a tak očividne účelová, že to naozaj musí s každým zatriasť do hĺbky duše, pretože každý, kto nespadol z jahody, vie, že ak je tu normálna situácia, tak predseda vlády je šéfom výkonnej a zákonodarnej moci, pretože cez koalíciu ovplyvňuje to, čo robí parlament. Všetci vieme, že keď má na niečom záujem premiér – napríklad kto bude mať na starosti upratovaciu čatu v giraltovskej knižnici –, tak to zariadi. Tváriť sa, že Fico nemal právomoci, takže žiadne právomoci ani neprekročil… veď Fico mohol cez svojich ľudí – či už straníckych, alebo podriadených – mu funkčne zariadiť, čo len chcel. Veď sám si nakrútil to slávne video, kde telefonoval chudákovi šéfovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kde ho sprdol na tri doby ako psa Alíka. A čo on má so šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne? Páni Kandera a Žilinka sa tvária, ako keby neexistovala realita. Ako keby existoval iba svet práva, kde právo žije vlastným životom a nemá žiadny presah na spoločenské kontexty. No, keď sa chcem tváriť, že som idiot, tak môžem, ale normálni ľudia nemajú dôvod podliehať tomu jeho pohľadu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie